Pentru sărbători meșteresc costume și decorațiuni acasă

0
Aurora Luchian
Aurora Luchian, Vaslui
Stimații mei,
Sărbătorile de iarnă vor bate în curând la ușile noastre. Cu câtă nerăbdare prichindeii noștri așteaptă vacanța și mai ales pe îndrăgitul și generosul Moș Crăciun.
Bucuria lor este imensă și molipsitoare; licărul de voioșie din ochișorii lor cuprinde toată fericirea lumii. Cred că orice părinte dorește, în limita posibilităților materiale, tot ce este mai bun și special pentru puiul lor în seara de Crăciun, și nu numai, să poată simți și mai profund spiritul de sărbătoare și însemnătatea ei, pentru a o face de neuitat. În această seară, totul trebuie să fie perfect, începând de la decorațiuni, masă și vestimentație. Ca în fiecare an, pregătesc cu multă dragoste, dăruire și chiar emoție, pentru fiul meu și pentru alți copii ai cunoștințelor, prietenilor, costume spectaculoase.
Din crâmpeie de materiale rămase de la diverse lucruri, care prezintă luciu (gen satin) și cromatica specifică Sfintei sărbători, adică roșu, alb, auriu, argintiu, combinate frumos, am realizat zeci de costumașe de o drăgălășenie uimitoare. Toate sunt unice, niciodată nu-mi ies două identice, deoarece lucrez mai mult cu imaginația, necunoscând tehnicile ori secretele croitoriei. Mica mea taină în reușită ține de adăugiri. Dintr-o adunătură de deșeuri, îmbinate cu bun gust, ies adevărate capodopere vestimentare.
Pentru partea din față a bluzițelor și vestuțelor, implicit baza gâtului, m-am folosit din plin de banda din satin, formând lanțuri sau, mai bine zis, un fel de agățători mai mari, pe care le-am cusut una lângă alta cu multă atenție să nu le pun răsucite, și a ieșit ceva frumos, delicat și diferit. Dacă veți încerca și voi, trebuie să vă înarmați cu multă răbdare, este migălos, însă merită. Cred că sunteți de acord cu mine, un costum simplu este frumos, însă unul cu detalii fine este fascinant!
Cu rochițele poate fi mai simplu, depinde de model. Rochița din fotografia de pe pagina alăturată este o realizare mai simplă, cu fermoar la spate, iar în părțile laterale două împletituri cu șiret roșu, pentru a o lărgi ori strânge după caz. Am cusut blănița, am adăugat cănăfiori blăniței din jurul gâtului, am confecționat și căciulița și iată rochița ce a încântat un pui de om.
Din deșeuri neînsemnate ies lucruri de preț. Încercați și voi și veți economisi bani și vă veți bucura și voi copiii.
Strălucitoare și magică este luna decembrie. Toate vitrinele magazinelor par de basm; ne copleșesc cu atâta frumusețe, îmbiindu-ne să le trecem pragul pentru a achiziționa tot felul de ornamente, care mai de care mai fermecătoare, însă scumpe. Sunt superbe, dar mult mai speciale și prețioase sunt cele izvorâte din bogata noastră imaginație și nu ne costă mai nimic. Cu ceva timp înainte de mult așteptatul Crăciun, fac un scurt inventar printre decorațiuni și chibzuiesc lucrurile: de ce mai am nevoie, ce daruri am de făcut, apoi lucrez alături de „ucenicul” Eden, fiul meu.
Aurora Luchian
Anul acesta vă prezint decorațiuni pentru Crăciun doar din materiale refolosibile, ideale pentru ornarea întregii locuințe și mai ales pentru locurile umede (ferestre) unde există riscul deteriorării de la apă. Am confecționat câteva săculețe din satin și plasă în ton de sărbătoare. Alături, am un original Moș Crăciun dintr-un dovlecel pe care l-am pictat cu tempera și un creion corector, desenându-i chipul, mâinile, nasturii, ba am vrut să-i fac și o hăinuță aparte. Capul este reprezentat de codița pe care am uniformizat-o cu plastilină, barba este dichisită la fel și pictată cu pastă corectoare. I-am atașat și o căciuliță, un săculeț și a ieșit drăgălaș.
Și banalele castane, pictate tot cu pasta corectoare cu chipuri de omuleți și băsmăluțe înfipte în bețe de frigărui și pe un suport învelit în nuanțe speciale, pot deveni deosebite. Sunt  haioase și expresive.
„Darurile“ învelite în staniol roșu contribuie și ele la împlinire și le putem găsi locul chiar sub brad.
Al doilea Moș Crăciun a prins viață dintr-un banal recipient de ketchup. Cea mai simplă creație. Cu un creion corector i-am pictat chipul, (capacul recipientului) mâinile și nasturii, apoi i-am lipit barba și căciulița; nici sacul nu-i lipsește.
Brădulețul mic l-am meșterit din recipiente de culoare verde închis, tăiate circular, zece cercuri de la mic la mare, trecute puțin pe deasupra unei flăcări pentru a le da formă; am desenat crenguțe ramificate, le-am decupat și le-am introdus pe o sârmă rigidă lăsând spațiu între ele cu ajutorul a câte două mărgeluțe. După ce am epuizat crenguțele le-am înfipt și lipit într-un picioruș (suport de la acadele), i-am pus în vârf o stea și l-am ornat cu mini săculețe, iar finețea lui nu trece neobservată.
Aranjamentele de pe masă din ghirlande și crenguțe sunt simple, însă au șarmul lor prin modul inedit de decorare: trandafiri din satin roșu unul, iar celălalt din fluturași aurii și măceșe lăcuite. Deci orice nimic: con, crenguțe, mărgele etc. poate contribui la realizarea unor ornamente superbe cum ar fi și crenguța îmbrăcată în fundițe.
Coronița și aranjamentul de nelipsit pe masa de Crăciun sunt migălite din crengile unui brad ecologic care s-a stricat și an de an mă folosesc de crenguțele sale, dichisind câte ceva nou.
Cu aceasta închei, sper că v-au încântat ideile mele pe care le puteți încerca și voi, dacă aveți câștig de cauză în negocierea cu timpul, ori vreți să economisiți.
Vă doresc multă ingeniozitate, sărbători minunate și multă sănătate, redacției și și cititorilor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply