Pentru maranta, sol umed și lumină din plin

0
achimenes si alte flori
Foto: Valentina Călin
Valentina Călin, Tulcea
Vă scriu din nou, cu mare bucurie, de data aceasta despre trei flori foarte dragi mie: Achimenes, Maranta și Dracaena marginata.
Totodată vreau să mulțu-mesc redacției și pe această cale, pentru articolul publicat în revista nr. 8/2013, dar și pentru premiul acordat. Colecția mea de flori numără 70 de ghivece. Am mușcate curgătoare, mușcate simple, Ficus, Colocasia, Anthurium, cactuși, trandafir japonez roșu bătut, gloxinii, Alocasia, iasomie de Madagascar, violete de Parma, Amaryllis, Syngonyum, Spathiphyllum, orhidee și altele, una mai frumoasă decât cealaltă. După cum am menționat la început, vă voi scrie despre trei flori foarte frumoase și foarte ușor de îngrijit.
Maranta, sau „ruga Maicii Domnului“ cum i se mai spune popular, este o floare superbă, a cărei frumusețe constă în frunzele decorative de un verde închis, vărgate cu maro-roșcat. Planta formează în general tufe dese. Îi place să fie pulverizată cu apă în zilele călduroase, să aibă pământul umed și are florile de culoare mov deschis, flori minuscule, dar pe care nu se poate să nu le observi. Pe timpul iernii, o țin la o fereastră orientată spre est, am observat că acolo îi place. Între două udări, las să se usuce puțin pământul la suprafață.
O altă floare pe care am îndrăgit-o foarte mult este Achimenes. Este o floare care dacă primește ceea ce-i trebuie, te răsplătește cu foarte multe flori, în formă de pâlnie, de culoare mov. Îi place pământul umed mai mereu, altfel nu este bogată în frunze sănătoase și multe flori, lumină multă, dar să nu stea în plin soare, altfel i se ard frunzele, și atenție – nu-i place să-i fie udate frunzele. În cazul acesta, frunzele se pătează și cu timpul se usucă. Nu este o floare pretențioasă pentru că pe timpul iernii dispare, adică „se odihnește”. În această perioadă se ține într-un loc răcoros, 8-10 grade Celsius, și nu se mai udă. În primăvară, când apar primele frunzulițe, reluați udatul, dar nu mult de la început – puțin câte puțin se mărește cantitatea de apă. Se înmulțește prin rizomi. Și acestea necesită îndepărtarea florilor uscate, pentru a se dezvolta frumos altele.
Pe Dracaena marginata, am îndrăgit-o foarte mult pentru coloritul ei. Face parte din categoria florilor ce vor pulverizare pe frunze atunci când este cald, pentru a nu se ofili vârful frunzelor, pentru a se dezvolta frumos. Iubește lumina indirectă, pământul umed, iar pe timpul iernii pământul să fie uscat între două udări. Florilor de ghiveci le aplic o dată pe săptămână, stropirea cu Topsin, soluție pentru boli, iar la doua săptămâni cu Mospilan pentru dăunători. Din martie până în septembrie le pun îngrășământ Vitaflora la interval de o săptămână. Pentru orhidee folosesc îngrășământ special. Toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply