Pentru mai multă căldură în casă

1

Monica Viericiu
Toamna zilele devin tot mai friguroase, așa că uneori suntem nevoiți să dăm din vreme drumul la calorifere sau să punem în funcțiune soba. Dar confortul termic costă, așa că trebuie să ne gândim din timp la modalitățile de a economisi energia termică din locuință. Iată ce este de făcut.
Pentru a reduce cheltuielile aferente încălzirii locuinței, un prim pas îl constituie buna sa izolare termică. Acesta presupune montarea unei tâmplării cu sistem termoizolant performant, preferabil cu gaz inert între foile de geam, și placarea pe exteriorul clădirii cu polistiren suficient de gros, evident ulterior acoperit cu materiale adecvate. La montarea termosistemului este foarte importantă alinierea plăcilor de polistiren, care se face ca la zidirea cărămizilor, intercalat, și fixarea plăcilor atât prin adeziv, cât și prin dibluri speciale, care se pun pe colțurile și în mijlocul fiecărei plăci. Tot la izolarea termică trebuie să fim cu băgare de seamă la glafuri, și ele au nevoie de placare, altfel eficiența ansamblului este mult redusă. Și partea care vine aproape de sol se plachează corespunzător, soclul trebuind să fie îmbrăcat și în materiale care să preîntâmpine pătrunderea apei și care să fie totodată rezistente la eventuale lovituri.
Dacă totuși nu ai posibilitatea să izolezi termic locuința pe exterior, poți monta pe partea interioară a zidurilor plăci de polistiren, gips-carton. Și dacă nu ești mulțumit de căldura pe care o oferă caloriferele, verifică să fie bine aerisite și lipește pe peerete, în spatele caloriferului folie specială care nu permite căldurii să se disipeze în zid, ci o reflectă spre cameră. Iar dacă tot nu ți se pare suficient de bine, ia în calcul și schimbarea caloriferelor, căci este posibil ca pe interior să fie depuneri care să împiedice semnificativ circulația apei. Și informează-te bine înainte de a te decide ce tip de calorifer este mai potrivit pentru casa ta. Ia în calcul și montarea unui robinet cu termostat, care te ajută mul.
Cei care locuiesc la casă și se bazează pe sobe pentru căldură trebuie să se asigure că hornul este curățat de funingine, că și coșul de pe acoperiș este bine izolat, că nu există fisuri la sobă și că lemnele sunt uscate bine. Reține că nu toate esențele de lemn dau aceeași căldură, nu toate ard la fel de repede.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum faci un cocos de vant | Revista Practic idei

Leave A Reply