Pentru îndepărtarea petelor sunt soluții la îndemâna oricui

0

Cu multă dragoste vă împărtășesc câteva dintre trucurile folosite de mine pentru scoaterea petelor.
Deoarece și eu și soțul meu suntem oameni mai tot timpul îmbrăcați în alb, eu fiind asistentă medicală, iar soțul meu bucătar, contează foarte mult curățarea impecabilă a uniformelor noastre, așa că destăinui câteva secrete ale îndepărtării petelor.
Când petele de pe țesături (în special cele de grăsime și uleiuri) pot fi înlăturate cu produse de curățire lichide, este bine să punem sub pată câteva șervețele albe, în două-trei straturi ca substanța să fie absorbită de șervețele și să nu se întindă pe țesătură în alte părți unde ar putea pricinui noi pete.
Petele provocate de băuturi răcoritoare se îndepărtează prin spălare cu apă și o soluție de amoniac 10 %. În cazul țesăturilor albe, dacă mai rămâne o pată colorată se poate îndepărta ușor, printr-o albire locală cu apă oxigenată.
Pentru petele de cola se tamponează locul cu benzină, se spală rufele apoi cu apă și un detergent mai eficient și se clătesc bine, cu apă din belșug.
Petele de bere prospete, de pe țesăturile de orice natură, se pot înlătura cu apă caldă sau cu apă sărată (20 g sare de bucătărie la 1 l de apă).
Petele de bomboane se recunosc ușor, locul fiind mult mai aspru. Petele de bomboane cu cremă se tratează mai întâi cu benzină, pentru înlăturarea grăsimilor, iar după evaporarea benzinei se tamponează cu o soluție de amoniac 5%. Dacă bomboanele nu sunt cu cremă sau pata este proaspătă, este suficientă spălarea imediată a locului cu apă caldă.
Petele de cacao proaspete se umezesc cu apă, apoi se freacă ușor locul cu sare fină de bucătărie și puțină glicerină, după care se șterge sau se spală cu multă apă.
Petele proaspete de cerneală de pe țesăturile albe se pot îndepărta ușor cu zeamă de lămâie, cu lapte cald sau cu lapte acru. Am încercat aceste soluții și au funcționat.
Dacă petele de cerneală sunt mai vechi, se lasă locul pătat timp de câteva ore în lapte, apoi se șterge cu o cârpă curată înmuiată tot în lapte. După ce pata dispare, se clătește imediat locul respectiv cu apă caldă, apoi cu apă rece.
În cazul petelor proaspete de sânge, țesătura se înmoaie în apă rece și apoi se va spăla cu apă și săpun. În cazul în care nu se curăță total, rufele se pot fierbe sau albi cu un înălbitor din comerț.
Sper din tot sufletul ca sfaturile date de mine să vă fie de un real folos și m-aș bucura să mă adăugați pe lista voastră de prieteni.
Multă sănătate tuturor, numai gânduri bune și spor la toate.
Mihaela Iancu, Comarnic, jud. Prahova

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply