Pentru iepuri, faceți cuști demontabile

2
iepuri in cusca
Foto: arhiva Practic
Marian Mocanu, Turda, jud. Clu
Dragă redacție, Prezint pentru crescătorii de iepuri mai multe sfaturi privind creșterea acestor frumoase animale.
Voi oferi aceste detalieri de-a lungul timpului, doar cu permisiunea voastră, prin mai multe scrisori, în care voi explica pe etape tot ceea ce trebuie să facă crescătorii de iepuri, ca să aibă iepuri mari și frumoși, așa cum avem noi. Acum, în această perioadă (ianuarie, februarie) trebuie să efectuați următoarele activități: 1. Construirea unor adăposturi (cuști) care să îndeplinească următoarele condiții:  rafturile și cuștile să fie sub formă demontabilă pentru a fi ușor de reparat sau înlocuit
 recomand montarea rafturilor și cuștilor în garaj, magazie, grajd etc.
 să fie durabile, mobile, ușoare  să asigure protecție împotriva intemperiilor (ploaie, zăpadă, caniculă, vânt, frig, curent etc.)
 să nu permită accesul șoarecilor, șobolanilor, pisicilor, câinilor etc.
 să fie așezate la loc ferit de zgomote
 să asigure iepurelui un loc plăcut de odihnă, dezvoltare, hrănire etc.
 vasele pentru hrană și apă să fie confencționate din materiale care să nu ruginească, să nu poată fi răsturnate, să fie rezistente și să se poată curăța și dezinfecta ușor.
a) Model de raft, cuști și vase de hrană. Recomand construirea cuștii cu toate părțile demontabile (pentru a putea fi înlocuite sau reparate mai ușor).
b) Dimensiunile cuștilor sunt:  la rasele mari: lungimea de 100 cm (120-150 cm pentru femele cu pui), lățimea de 60-70 cm, înălțimea de 50-60 cm.  la rasele mijlocii: lungime de 80 cm (120-130 cm pentru femele cu pui), lățimea de 60 cm, înălțimea de 40-50 cm.  la rasele mici: lungimea de 60-70 cm (100-120 cm pentru femele cu pui), lățime de 60 cm, înălțime de 45-50 cm.
c) Podelele pentru cuști pot fi de mai multe feluri  Varianta 1: plasă metalică cu ochiuri de 1,5 mm și ramă de lemn de 3,5×2,5 cm; grătarele de lemn (esență tare) se așază peste plasa metalică (protejează picioarele iepurilor).  Varianta 2: Partea din spate prevăzută cu plasă metalică, cu ochiuri 1,5 cm, încadrată de ramă de lemn. În față sunt șipci de lemn (esență tare) cu secțiune trapezoidală cu dimensiunile: sus – 3 cm, jos – 2 cm.
d) Vasele pentru hrană și apă le-am făcut astfel: ciment turnat într-o matriță (formă) făcută din lemn, în formă de cub, iar în centru am pus o cutie de margarină. În speranța că aceste sfaturi vor fi de folos tuturor celor interesați de creșterea iepurilor, până data viitoare să auzim numai de bine. Pentru mai multe detalii, sfaturi, cititorii acestei minunate reviste pot să mă contacteze la nr. de telefon: 0745.622.293. Voi răspunde cu bucurie și în măsura posibilităților tuturor celor dornici să afle mai multe despre iepuri și îngrijirea acestora. Promit să revin și cu alte articole pe această temă! Toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cand cumperi iepuri | Revista Practic idei

  2. Pingback: Apa la iepuri | Revista Practic idei

Leave A Reply