Pentru gingii sănătoase

0

Monica Viericiu
Cu toții ne dorim o dantură perfectă, cu dinți frumoși aliniați, albi și, mai ale sănătoși, dar pentru aceasta este nevoie de ceva îngrijire, în special a gingiilor.
Adesea ne gândim că este suficient să mergem regulat în vizită la medicul stomatolog, la control, să ne spălăm pe dinți seara și cam atât. Dar o dantură frumoasă presupune să acorădm un pic mai multă atenție îngrijirii cavității bucale, în special gingiilor. Un periaj corect executat de la baza dintelui către vârf, cu o periuță cu meri moi și suficient de des, cel puțin seara și dimineața reprezintă o bună premisă pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, dar fără curățarea spațiilor interdentare, cu ața dentară sau scobitorile speciale (un fel de periuțe rotunde foarte mici), eficiența este redusă.
Placa bacteriană trebuie curățată, alfel depunerile succesive se întăresc ducând la apariția tartrului care poate fi curățat doar de medic. Detartrajul nu este chiar plăcut, pe moment giingiile fiind iritate, se face cam de 2 ori pe an, dar pe termen lung beneficiile sunt substanțiale, deoarece alfel riscăm să ne pierdem dinții. De ce? Pentru că acumularea bacteriilor la baza dintelui duce la inflamarea gingiilor, la dureri, sângerări, desprinderea de pe dinte, retragerea gingiei. În cazuri grave de paradontoză, căci așa este denumită  se poate ajunge la pierderea dinților.
De aceea de la primele neplăceri legate de gingii se cuvine să luăm măsuri. Periuța se schimbă la 2-3 luni sau mai des și neapărat după boli virale, sau măcar se dezinfectează prin fierbere, iar pentru efecte bune, pasta de dinți trebuie schimbată și ea, alternându-se anual 3-4 feluri.
Pe lângă apa de gură, cu care se clătește cavitatea bucală după fiecare periaj, putem ajuta gingiile cu tratamente naturale. De exemplu, ceaiul de salvie are efect astringent și este bun pentru întărirea gingiilor (se face gargară), pasta de argilă cu apă aplicată seara pe gingii 2-3 minute ajută de asemenea. Clătirea gurii cu ceai de sunătoare  sau mușețel are și ea efecte benefice. Pentru întărirea gingiilor, acestea se masează cu o coajă de lămâie sau cu sare, având întotdeauna grijă să acționăm de la baza dintelui spre vârf. Și gargara cu suc de lămâie diluat cu apă are efect dacaă este repetată timp de 10 zile pe lună, dimineața. Și bicarbonatul ajută dantura, cu condiția să nu-l folosești prea des.
Foto: Mihai Nicolae (arhiva Practic)

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply