Pentru bolile de stomac, beți ceai de coada-șoricelului

0

Vă recomand două plante floricole care pot fi folosite cu succes și ca remedii naturale în unele afecțiuni: isopul de grădină și coada-șoricelului.
1. Isopul de grădină sau Hyssopus officialis este o plantă floricolă perenă arbustivă (erbacee în faza tânără), care pe lângă calitățile sale ornamentale, este și aromată și posedă însușiri medicinale.
Crește înaltă de 50-60 cm cu multe ramificații drepte, viguroase care au în vârf inflorescențe spic cu flori albastre-violet. Frunzele de culoare verde-închis sunt aromate. Înflorește în lunile iulie, august și septembrie. Se înmulțește prin divizarea tufei, prin semințe și prin butași făcuți vara.
Rezistă iarna afară, iar dacă nu sunt geruri puternice rămâne verde. Nici seceta nu o influențează mult. Se scurtează în fiecare toamnă, tăind tulpinile și lăstărește din nou primăvara foarte timpuriu.
În scopuri terapeutice se folosește partea aeriană: tulpină, frunze, flori, adică Herba Hyssopi. Are efect: antiseptic, bronhodilatator, expectorant, dar isopul se folosește cu succes ca hipotensiv, sudorific, și pentru vasodilatarea arterială ceea ce îl recomandă pentru hipertensivi.
Se folosește sub formă de ceai, dar numai în stare fărâmițată – o linguriță de plantă la 250 ml apă. Se beau 4 ceaiuri călduțe pe zi. Se evită folosirea de către  epileptici.
2. Coada-șoricelului sau Achillea. Acest gen de plante cuprinde peste o sută de specii cultivate sau sălbatice. Dintre cele cultivate amintesc: A. filipendulina, A. millefolium și A. ptarmica, toate sunt plante perene.
Achillea filipendulina crește înaltă până la 100 cm. Are frunze penate și dințate, aromate, iar florile de culoare galbenă sunt reunite în corimbe mari, cu diametrul de 12-14 cm și bătute. Ele au o ținută zveltă și impozantă, strălucind între florile din grădină.
Achillea millefolium are flori albe în general, dar există varietatea Achillea rosea, care este o specie tufoasă mai scundă, de 40-60 cm cu frunze alterne, lancelate. Florile sunt de culoare roz și formează corimbe dese. Achillea millefolium este specia cu cele mai bune însușiri medicinale.
Achillea ptarmica este o plantă tufoasă de 60-80 cm cu flori alb-crem și crește și sălbatic pe margine de drumuri și prin poieni.
Toate înfloresc abundent vara. Sunt plante rustice rezistente la secetă și la frig. Se înmulțesc ușor prin divizarea tufei toamna sau primăvara după 3-4 ani de creștere.
Coada-șoricelului este puțin pretențioasă în privința îngrijirii. Se obține și din semințe semănate în aprilie-mai. Florile uscate la umbră sunt decorative și își păstrează mult timp culoarea. Mai este cunoscută ca sorocină sau alunele – deoarece se zice că vindecă alunițele.
Întreaga plantă conține substanțe medicamentoase. Se pot aduna florile, tăiate scurt separat de partea ierboasă (în timpul înfloririi), dar și segmente de 20-25 cm de sus în jos. Nu se culeg părțile lemnificate sau fără frunze.
Se usucă la umbră în locuri aerisite, păstrându-și nealterate și în întregime uleiurile volatile și culoarea naturală. Din recoltare vor rezulta două produse: din flori – Flores millefolii și din tulpini și frunze – Herba millefolii. Au miros aromat și gust amărui, ușor sărat. Frunzele îngălbenite se exclud.
Planta este indicată în boli de stomac și intestine (gastrită, enterocolite, colici) și are proprietăți antiseptice, ca și mușețelul.
Ceaiul de coada-șoricelului se face din 2 linguri cu vârf de plantă (flori sau herba), peste care se toarnă 500 ml apă clocotită. Cantitatea se bea în 24 de ore în reprize mici.
Infuzia calmează durerile hepatice și gastrointestinale având efect în infecțiile intestinale, în acumulări de gaze, este antihemoroidală, purifică sângele (primăvara), ajută în bolile vezicii urinare și ordonează ciclul menstrual.
În hemoroizi planta se folosește asociată cu frunze de urzică. Ceaiul concentrat elimină viermii intestinali. Este calmant în stări nervoase.
Extern se folosește sub formă de băi sau comprese având rol calmant, dezinfectant în arsuri, în plăgi purulente, ulcere varicoase și chiar în abcese dentare.
Sănătate tuturor!
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești, jud. Olt

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply