Pentru adăposturile câinilor, am urmat modelul din Practic

0

gafencuIrina Andreea Gafencu, sat Românești, com. Grănicești, jud. Suceava
Stimată redacție și dragi cititori,
Vă felicit pentru fiecare număr publicat al revistei, deoarece am găsit multe lucruri practice, ușoare. Cu ajutorul vostru am amenajat grădina, grădina de zarzavaturi, livada, aproape totul din jurul casei, cu bani puțini și cu idei bune de ținut minte.
Așa cum v-am scris (10/2009, pag. 52), eu și soțul ne ocupăm cu creșterea câinilor din rasa ciobănesc de Bucovina. Am depus actele pentru a ne înființa Canisa de Românești, fapt ce presupune o și mai bună îngrijire a câinilor și a puilor. Acest lucru ne aduce o reclamă mai bună și o imagine mai bună în fața tuturor celor care vin să ne vadă câinii.
Deoarece numărul câinilor pe care îi creștem s-a înmulțit, am căutat să le amenajăm spații de locuit cât mai încăpătoare și confortabile. Datorită articolului din revista numărul 7/2009, despre pensiunea canină a soților Stan din localitatea Mihăilești, jud. Giurgiu, am construit și noi adăposturi pentru animale, unele mai mari pentru femelele care fată, altele normale pentru un singur câine.
Deoarece în zona noastră popular și la îndemâna oricui este lemnul, toate țarcurile sunt construite din acest material. Plasă de sârmă am pus în laterale. Ușile sunt tot din plasă de sârmă pe cadre sudate, cu încuietoare solidă, pentru a nu avea surprize cu masculi adulți, care sunt puțin mai agresivi. Acoperișul are structură din lemn și învelitoare de tablă, astfel ca ploaia și ninsoarea să nu îi afecteze deloc. Deoarece țarcurile sunt cofecționate din lemn, am preferat ca spatele adăposturilor să îl protejăm cu ulei ars (acesta menține lemnul și îl ferește de putrezire din cauza umidității). Cu muncă și cu ideile din revistă au ieșit niște adăposturi frumoase și confortabile pentru câinii pe care îi creștem.
Deoarece spațiul este total acoperit, în fața țarcurilor am împrăștiat balast și îl folosim pentru lucrurile câinilor care ocupă și ele loc, cum ar fi mâncarea lor, cazanul unde le fierbem uneori orez, arpacaș, carne pentru cățelele care trebuie să nască, lucrurile de curățat țarcurile, gălețile pentru apă etc. Locul l-am iluminat cu o lampă de exterior.
Toate acestea ne-au costat cam 2.500 lei, incluzând lemnul, plasa, cornierul pentru uși, încuietoarele, cuie, uleiul ars;  fără să punem la socoteală mâna de lucru, deoarece meștri au fost soțul meu cu prietenii lui, seara, după orele de muncă de la serviciu.
Suntem mulțumiți de ce am realizat și mai mult pentru că Bița, una dintre femele a născut 6 pui și are loc destul atât ea, cât și cei mici.
Am aplicat ideile cititorilor și în mica grădină din fața casei, unde am amenajat o fântână arteziană în miniatură și de jur-împrejur am amplasat lucruri deosebite din nimicuri. Astfel, dintr-un butoi vechi de lemn pentru brânză, care s-a deteriorat, am improvizat un suport pentru flori. L-am vopsit și am așezat un ghiveci exact cât gura butoiului, astfel că nu se scufundă. Lângă piscină, dintr-o creangă uscată dintr-un copac am făcut un decor minunat. Am folosit 2 jucării vechi de-ale fetiței mele pe care le-am prins cu două șuruburi între crengile copacului. Astfel ai impresia că sunt două păsări în parc. Apoi, datorită revistei, mi-am dorit în grădină o floare numită la noi „Mânuța Maicii Domnulu“ (caprifoi), și mi-am procurat un pui din această plantă. Din tocul unei uși vechi am făcut o scăriță ca un brăduț pe care să se extindă.
După ce a confecționat țarcurile câinilor, din scândura rămasă, în mare parte bucăți mici, soțul meu a făcut ghivece pentru florile de grădină, cele pe care le las și iarna afară, doar să aibă rădăcina bine îngropată în pământ să nu înghețe. Aceste ghivece tip jardinieră le-am vopsit și stau mereu afară.
Și am refolosit încă un obiect vechi, din „lada bunicii“: un felinar care era pe gaz și se putea folosi oriunde nu era curent electric; l-am așezat lângă un pitic de grădină. Iată că din nimicuri puteți face lucruri interesante și frumoase.
Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare idee și mult succes în continuare!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply