Pentru a avea multe lămâi, lăsați albinele să polenizeze

1
Foto: arhiva Practic Idei
Margareta-Livia Iacob, Timișoara
Stimată redacție,
În revista nr. 9/2010, pag. 90, doamna Doina Voinea din București punea o serie de probleme printre care și următoarea: „De ce lămâiul din 100 de flori are doar două lămâi?“. Încerc să răspund la această întrebare.
Din prea multă grijă față de ceea ce deținem, uităm că plantele, pentru a fructifica, au nevoie și de polenizare, de insecte, de albine. Chiar și în serele din apropierea Polului Nord, există o cutie cu bondari specializați în polenizarea diverselor specii de legume.
Prin polenizare grăuncioarele de polen sunt transportate și depuse pe stigmatele ovarelor prin diverse mijloace: prin mijloace proprii (autopolenizare), prin insecte (polenizare entomofilă), prin vânt (polenizare anemofilă), prin păsări (polenizare ornitofilă) și polenizare artificială (antropică), efectuată de om.
Lămâiul (Citrus limon) face parte din familia Rutacee și este un arbust spinos, cu frunze simple acut-eliptice, cu pețiol nearipat sau îngust aripat, persistente (se schimbă cam la 2 ani).
Florile sunt bisexuate, actinomorfe, poligame, cu corolă dialipetală (cu petale libere) cu 4-5 petale, odorante. Florile au petale roșiatice în partea externă și albe în partea opusă (în interior). Androceul este poliadelf format din 8-10 stamine dispuse câte 4 sau 5 în 2 verticile (cerc în jurul unei axe).
Receptaculul este puțin lățit și are disc nectarifer. Gineceul este superior și are 4-5 carpele. Fructul este globulos – baciform, o hesperidă de culoare galben deschis, globuloasă sau elipsoidală cu mamelon evident în vârf și cu miez acrișor, bogat în acid citric și acid ascorbic (vitamina C), comestibil.
Florile apar pe lăstarii de creștere de pe ramuri de 1-3 ani, la subsoara frunzelor și sunt hermafrodite. Polenul este lipicios, fiind necesară în perioada înfloritului pătrunderea albinelor la plantă.
Primăvara este principala perioadă de înflorit. După înflorit, la câteva zile are loc căderea unei părți din fructe, iar a doua are loc în iunie când fructele au mărimea unei nuci. Lipsa apei și oscilațiile mari de temperatură dăunează.
Fructele se răresc având grijă să fie repartizate cât mai uniform în coroană: în anul 1 de rodire se lasă 1-3 fructe, în anul 2 să fie 3-8 fructe, în anul 3 de rodire să fie 10-15 fructe, în anul 4 de rodire 15-25 fructe.
Între 10 și 30 ani un lămâi poate avea 80-200 fructe într-o coroană bogată și bine condusă.
Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Tratamente naturale cu lamaie | Revista Practic idei

Leave A Reply