Pe urmele strămoșilor

1

Maria Radu, Reșița, Caraș-Severin
Dragi prieteni,
Vă scriu cu multă plăcere despre cel mai spectaculos peisaj natural românesc căruia i s-a alăturat statuia maiestuoasă care îl înfățișează pe ultimul rege al dacilor, Decebal, o statuie care a costat peste un milion de dolari și este cea mai înaltă din Europa.
Mulți turiști au plasat pe primul loc între frumusețile naturale ale țării acest spațiu binecuvântat de apele Dunării, un monument al naturii și un altul realizat de mâna omului. Am ajuns destul de repede la golful Mraconia, unde ne privește cu grandoarea ei statuia lui Decebal, o sculptură îndrăzneață realizată în piatră. Ploaia care-și intensifica ritmul nu oprește din drumul lor turiștii veniți din lumea întreagă. Îl rog pe un tânăr englez să-mi facă o poză care să surprindă peisajul sălbatic, Cazanele Mici și Mânăstirea Mraconia. Dunărea face aici un cot, ceea ce-ți dă senzația că ai trecut de partea cealaltă a fluviului. Sculptura în piatră nu este făcută pe un mal al Dunării, ci pe un mal al golfului format de râul Mraconia, aflat în imediata apropiere a fluviului. Noi, toți cei 45 de turiști ocupanți ai autocarului cu care am plecat din Reșița, facem poze la baza statuii de pe munte.
Statuia lui Decebal se află între localitățile Eselnița și Dubova, la aproape 20 de km de Orșova. Muntele unde este sculptat Decebal se află într-un peisaj sălbatic lângă cel mai îngust sector al Dunării de pe teritoriul românesc, locul în care fluviul a reușit să străpungă muntele de piatră, unde Carpații întâlnesc Dunărea, la Cazane. Ochii ți se lipesc de stâncile de la Cazane care strâng ca o menghină apa fluviului. În acest loc, Dunărea se îngustează între pereții înalți de piatră, iar curenții dau senzația că apa este în permanență fierbere. Norii grei, pufoși, coboară pe stânci, iar peisajul este unic, magic, ireal, pur și simplu îți taie răsuflarea.

statuia lui Decebal
Foto: Maria Radu
Ctitorul statuii lui Decebal este lugojeanul Iosif Constantin Drăgan, care a plătit peste un milion de dolari pentru realizarea acestei capodopere românești. Alegerea marelui conducător dac nu este întâmplătoare. Omul de afaceri a studiat istoria Daciei antice și a scris mai multe cărți legate de subiect printre care „Mileniul Imperial al Daciei”. Decebal, ultimul și cel mai faimos rege al strămoșilor noștri daci, era fiul lui Scorillo și succesor al lui Duras-Diurpaneus. Înfrânt de legiunile romane mult superioare numeric și tehnic, el preferă să se sinucidă pentru a nu cădea viu în mâinile cuceritorilor. Regatul lui nu a avut dimensiunile imperiale ale teritoriului stăpânit de Burebista, întemeietorul statului dac. Scriu asta și pentru faptul că am văzut harta Imperiului lui Burebista la Muzeul Marinei Române din Constanța și am putut să compar. Vă mărturisesc că am stat mult timp cu ochii lipiți de hartă și după atâția ani nu mi s-a șters din memorie.
Locul ales pentru realizarea capului lui Decebal este integrat în ansamblul altor monumente: Tabulla Traiana, celebra tablă a imperatorului roman Traian, învingătorul lui Decebal în anul 105, de pe malul sârbesc al Dunării. Nu departe se pot vedea urmele podului construit de Apollodor din Damasc, pentru ca armatele romane să treacă Dunărea în Dacia. A fost cel mai mare pod construit de arhitectul sirian în antichitate, la comanda împăratului roman care a mobilizat o mare parte din puterea militară a imperiului contra lui Decebal. Aurul cărat din Dacia a răsplătit efortul lui Traian, aur care apoi a redresat imperiul roman și a modificat chiar compoziția monedelor cu chipul cezarului. Toate acestea, inclusiv scena sinuciderii lui Decebal se pot vedea pe Columna lui Traian de la Roma, ridicată în onoarea victoriei contra dacilor conduși de Decebal. Dar și la noi în țară se pot vedea urmele cuceririi romane la tot pasul, de la drumul început de Tiberius și terminat de Traian până la piciorul de pod de la Drobeta, rămas din podul lui Apollodor.
În continuare vă spun cum a fost realizată sculptura care reprezintă capul lui Decebal. Echipa de arhitecți s-a aflat în fața unei stânci pe care vegetația specifică zonei a crescut din abundență. Este vorba de o vegetație mediteraneană bogată, care trebuia îndepărtată pentru ca stânca să rămână curată. Realizatorii sculpturii au avut probleme și cu traversarea apei din golful Mraconia. Apoi greutățile au fost cărate pe stâncă cu spatele. De-abia în anul 2000 s-a construit funicularul cu care s-au ridicat uneltele și materialele. Câțiva muncitori au supraviețuit căderii de la înălțime, iar unul a fost mușcat de viperă. O tonă de dinamită a fost folosită pentru sculptură. Multe bătăi de cap le-a dat arhitecților realizarea nasului lui Decebal,  care are o lungime de 7 metri și o lățime de 4 metri. Placa de piatră care reprezentă nasul lui Decebal risca să cadă, așa că a fost dinamitată și înlocuită cu beton. Cimentarea mustății este vizibilă. Creasta muntelui folosește pentru celebra căciulă de tarabostes a lui Decebal.
Sculptarea efigiei lui Decebal în munte a durat din 1994 până în 2004, adică 10 ani. Cele 12 persoane, în frunte cu arhitectul Florin Cotarcea, au depus o muncă titanică pentru realizarea acestui monument românesc, unic, cea mai înaltă statuie în piatră din Europa, de 55 metri și o lățime de 25 metri. Este doar cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertății din SUA. Și tot ca o comparație care să scoată în evidență efortul, dăruirea și profesionalismul echipei autohtone, vă spun că sculptarea celor 4 președinți americani de pe stânca granitică a muntelui Rushmore din Dakota de Sud, a durat 15 ani și au lucrat 300 de oameni. În piatra sculpturii românești se poate citi incripția –DECEBALUS Rex Drăgan fecit, adică Regele Decebal făcut de Drăgan.
Vă invit și pe voi, dragi prieteni, pe urmele strămoșilor noștri!
Foto: Maria Radu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Baile Herculane | Revista Practic idei

Leave A Reply