Paza bună trece primejdia rea

0

Monica Viericiu
În ultima vreme tot auzim despre incendii nimicitoare, se iau masuri, se fac ore de instructaj în instituții, în școli și grădinițe, dar oare pentru casa noastră ce facem? Există și lucruri, unele dintre ele chiar mărunte, care la un moment dat se dovedesc importante.
Sună îngrozitor de banal, dar, din păcate, cele mai multe nenorociri pornesc de la improvizații la instalația electrică, de la aparate de încălzit lăsate nesupravegheate. Așa că ai grijă când pui în funcțiune o aerotermă, un convector, ca nimic din ce ar putea lua foc să nu stea deasupra fiindcă și cea mai subțire perdea sau eșarfă devine o torță. Evită meșterii de ocazie, mai ales când este vorba de instalația electrică și de la cele mai mici semne ia măsuri, schimbă imediat prizele dacă vezi că se încing, dau miros ori se înnegresc și verifică ce se întâmplă la fața locului. Totodată, dacă ai sobă ori șemineu cu foc, montează în fața focarului o tăbliță de fier, ca nu cumva să sară vreo scânteie și să se aprindă casa. Și în fața șemineului intalează un paravan de sticlă, astfel vei vedea și focul, și locuința ta va fi în siguranță.
Evită să aduni teancuri de ziare, colecții de reviste prin toată casa, ori alte asemenea materiale depozitate în spațiul de locuit,  fiindcă în caz de incendiu, vor alimenta focul. Folosește la decorarea și amenajarea locuinței materiale sigure din punct de vedere al rezistenței la foc. Dacă alegi lambriuri din lemn pentru camere sau chiar întreaga structură a casei este din acest material, ai grijă să fie tratat corespunzător cu substanțe ignifuge. Ai mare grijă la protecția firelor electrice care trec prin pod. Când alegi materialele pentru izolarea termică a locuiței merită să fii atent la eticheta produsului, la clasa de reacție la foc, alege polistiren ignifugat sau vată bazalticăși supraveghează cu atenție (și bine informat în prealabil) lucrarile meșterilor. Un strat de polistiren incorect montat poate să contribuie la alimentarea cu aer în cazul unii incendiu. Folosește doar gips-carton ignifugat. Reține că în orice casă este bine să existe un mic extinctor, pe care să și știe toată lumea cum să-l folosească.
Educă toți membrii familiei, inclusiv cei mai mici copilași, în privința incendiilor. Învață-i cum să acționeze și să se protejeze. Evită să lași copiii în grija unor persoane foarte în vârstă sau care nu-i pot supraveghea corect.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply