Pat confortabil – somn odihnitor

0

Vrem, nu vrem, o bună parte dintr-o zi ne-o petrecem dormind. Pentru a putea avea energie în următoarea zi, astfel încât să ne lăudăm cu cât mai multă productivitate, e nevoie de un somn liniştit şi organizat. Acesta influenţează nu numai activitatea de zi cu zi, ci şi sănătatea şi, implicit, o bună funcţionare a organismului. Iată cele mai importante alegeri pe care trebuie să le faci pentru a beneficia de un somn uşor!

Alege un pat din lemn

Există o mulţime de opţiuni atunci când vine vorba de alegerea unui pat în funcţie de material şi în funcţie de gradul de confort pe care acesta îl oferă. Unul dintre cele mai rezistente şi mai comode paturi este cel confecţionat din lemn, tapiţeria ideală fiind cea din stofă. Cele tapiţate cu piele, de exemplu, nu numai că vor păstra căldura în timpul căldurii copleşitoare de vară, dar nu vor fi nici îndeajuns de confortabile pentru un somn de vis.

Sigur că, în funcţie de preferinţe, poţi alege şi un pat cu un cadru de metal sau stinghii, însă acestea nu sunt întotdeauna recomandate de către specialişti. Totodată, un alt gen de pat foarte la modă şi destul de confortabil este patul în stil divan-înalt, comod şi preferat de o mulţime de persoane care caută relaxarea.

Bucură-te de o saltea de calitate

După alegerea patului pe care îl consideri potrivit pentru nevoile tale, urmează şi cea mai importantă alegere – cea a saltelei. Aceasta trebuie, în primul rând, să fie ortopedică şi anatomică, să ia forma corpului tău şi să îţi susţină coloana vertebrală dreaptă. Una dintre principalele cauze pentru care te trezeşti obosit, cu dureri de cap, de spate sau dureri cervicale este cea a alegerii nepotrivite a saltelei. Cele clasice, cu arcuri, sunt din ce în ce mai puţin preferate din cauza gradului de disconfort pe care îl au.

Lungimea, lăţimea şi grosimea sunt, de asemenea, foarte importante atunci când decidem ce fel de saltea cumpărăm. Grosimea saltelei ne va “anunţa” dis-de-dimineaţă cât de bine am dormit şi cât de mult ne-a influenţat calitatea somnului.

Cumpără lenjerii de pat confortabile

Nu în ultimul rând, patul în care dormi sau te relaxezi îşi datorează confortul şi lenjeriei şi cuverturilor pe care le foloseşti, nu numai saltelei şi materialului din care acesta este confecţionat. Ştim că cele mai folosite lenjerii sunt cele din bumbac şi mătase.

Cele mai deosebite lenjerii din pat de bumbac îţi vor oferi un confort sporit atunci când vine vorba de odihna de care ai atâta nevoie. Acestea au o foarte bună rezistenţă în timp, sunt rezistente la umiditate, deci ideale pentru anotimpul cald când sigur nu vrei să te trezeşti transpirat în fiecare dimineaţă. În egală măsură, lenjeriile de mătase, cu aspect lucios şi elegant, sunt utilizate pe scară largă, deşi nu sunt la fel de rezistente la umiditate că cele menţionate anterior şi dacă eşti genul care te întorci de pe o parte pe alta aproape tot timpul, aceasta nu va arăta foarte bine pe pat.

Sunt numeroase criterii de luat în calcul atunci când discutăm despre cât de important este un somn odihnitor. Acesta poate fi influenţat de o multitudine de factori-cât de rezistent este materialul patului din care e făcut, cât de bună şi confortabilă este salteaua şi cu ce acoperi salteaua la sfârşit de zi-lenjeria de pat. Alături de toate acestea, se mai poate menţiona şi camera în care te odihneşti-o lumină slabă sau întunericul complet te poate deconecta de la tot ce este în jur şi te va îndemna să dormi. În plus, evită pe cât posibil să dormi cu muzica pornită sau cu căştile în urechi. Nu vei face decât să fii cuprins de muzică şi de versuri şi somnul să îl faci să dispară.  

 

 

Sursa: Digital Workforce
Sursa foto: Pixabay, Pexels

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply