Partajul intre concubini

0

Daca doua persoane care traiesc in concubinaj se despart, cum se face partajul?

Concubinajul este o convietuire in fapt care, in sistemul de drept romanesc, nu produce efectele juridice ale casatoriei. Concubinajul nu este interzis de lege, dar nici nu i se pot aplica, prin analogie, dispozitiile legale referitoare la casatorie (cum este comunitatea de bunuri).

  • In raporturile patrimoniale dintre concubini sunt aplicabile dispozitiile din dreptul comun care reglementeza proprietatea pe cote-parti, in masura in care este dovedita existenta unei asemenea proprietati.
  • Coteleparti din bunurile proprietate comuna a concubinilor se stabilesc, prin probe, in raport de contributia fiecaruia la dobandirea lor.
  • Asadar, in cazul concubinilor, bunurile devin proprietatea comuna pe cote-parti, numai in situatia in care ambii au contribuit la achizitionarea lor. Dovada coproprietatii trebuie facuta in raport de fiecare bun, nu in raport de totalitatea bunurilor.
  • Nu exista, din punct de vedere juridic, un patrimoniu comun al concubinilor. In consecinta, si partajul trebuie sa se facă raportat la fiecare bun in parte.

Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Amalia Stoica (avocat), foto: Stock.xchng

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply