Parcul Naţional Retezat

0
retezat-847983_1920
www.pixabay.com
Beatrice Roxana Pana, loc. Boldeşti Scăieni, jud. Prahova
Stimata redacţie şi dragi cititori,
Va prezint unul dintre puţinele sanctuare ramase la noi în ţară şi anume Parcul Naţional Retezat. Pentru necunoscatori, Munţii Retezat aparţin de Carpaţii Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Ei şi?
Poate mulţi cititori se întreaba de ce este atât de special? Este doar un munte ca oricare altul. Şi totuşi… numarul mare de turişti straini  confirma faptul ca faima lui a depaşit graniţele României. Unul dintre punctele de intrare în parc îl reprezinta zona Carnic de unde echipaţi corespunzator şi cu multa voie buna se începe unul dintre cele mai frumoase trasee turistice. Prima cabana întâlnita este Pietrele, o oaza de linişte cu cabanuţe ce te îmbie la odihna. Traseul continua prin padure, una fantastica dupa parerea mea, diferita de altele, cu o atmosfera de basm. Într-un luminiş se iveşte „Genţiana – Floarea reginei”. Aici îl vei întâlni pe nenea ciobanul, un om cu farmec, cu o bogata experiena şi cu multe istorii ce merita ascultate. Şi aventura începe! Prin jnepeniș, întovărășiți de susurul dulce al apei, pe poteci abrupte, pătrundem în ținutul de legendă a Retezatului. Căci povestea spune că demult prin aceste zone sălășluia un căpcăun îngrozitor ce năvălea prin gospodăriile oamenilor pentru a le fura animalele și recoltele. Mulți voinici au încercat atunci fără succes să oprească năpasta. Într-o zi, un flăcău suficient de curajos și iscusit a reușit să-i taie capul și în acea clipă, monstrul s-a transformat într-o piatră mare: Retezatul, iar degetele mâinii stângi au dat naștere unor superbe lacuri: Lia, Ana, Viorica, Florica, Tăul Porții, zone de o mare frumusețe. Retezatul are în componență peste 80 de lacuri glaciare dintre care cele mai renumite sunt Bucura (cel mai mare de 8,9 ha) și Zănoaga (cel mai adânc de 29 m).
În povestea noastră, Bucura este locul de popas. Aici, între adăposturi de pietre găsești corturile iubitorilor de trasee montane. Lacul este de o claritate incredibilă și seara, sub cupola strălucitoare de stele, asculți melancolic vocea caldă a unui călător acompaniat de sunetul dulce al unei chitări clasice. Ce poate fi mai frumos? Doar imaginea unei marmote nevinovate ce se odihnește leneșă pe un bolovan uriaș, căci da, din fericire, încă mai există așa ceva în țara noastră. De aici, de la Bucura, se pleacă pe Vf. Pelega (2509 m), Păpușa (2508 m), Retezat (2485 m), Judele (2398 m). Toate sunt speciale și fiecare are farmecul lui. Peste tot natura a reușit să creeze un mic rai, pe care nu foarte mulți dintre noi au ocazia să-l vadă, o mină de aur pentru cercetători „Rezervația Gemenele”, locuri în care floarea de colț, rhododendronul, gențiana colorează inimitabil pajiștile. Acest paradis este însă amenințat de nepăsarea omului, de dorința lui de îmbogățire, căci și aici defrișările au început să-și facă apariția. Păcat că nu știm să apreciem că „aurul” din munții noștri îl reprezintă chiar ei, cu ultimele păduri virgine din Europa, cu habitate în care se mai găsesc specii pe cale de dispariție, cu minunate dantelării din piatră și cascade uluitoare.
Să aveți cer senin și cărări pline cu soare!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply