Parada cu datini de iarnă

0

Stela Croitoru, Bârlad, jud. Vaslui
Dragă redacție,
Uneori, mă gândesc eu că şi câteva ore sunt de ajuns să te simți cu sufletul împăcat şi să-ți reîncarci bateriile și să te simți ca în vacanță, dacă ai parte de un spectacol bun, așa cum am urmărit acum 2 ani, când am fost la o paradă cu totul specială.
Oraşul Bârlad este mic, curat, cu oameni harnici. Aici trăiesc de 35 de ani, dar de loc sunt din jud. Vrancea. Auzisem de la ştirile locale, de la TV, că pe data de 18 decembrie urma să aibă loc o paradă de „Datini şi obiceiuri de iarnă”, dar nu ştiam ora. Dimineața am mers la slujba de la Biserica Domnească din centru, unde cu 33 de ani în urmă m-am cununat. Când am ieşit, a şi apărut fanfara defilând, apoi fiecare comună participantă cu pancardă în față, urmați de urşi, capre, mascați, babe, moşnegi şi grupuri de copii în costume populare. Pe platoul din centru era amenajată o scenă. Primul a intrat grupul de urători din comuna Todireşti, bineînțeles deschiderea festivităților a făcut-o primarul, ing. Constantin Constantinescu. Au urmat apoi cei din Negreşti, Rebricea, Nicleşti, Vultureşti, Puşcaşi, Cozmeşti, Irăneşti, Vetrişoaia, Pogoneşti etc.
A fost pentru prima dată când oraşul Bârlad a avut parte de o asemenea paradă. Eu, nefiind mare cunoscătoare, aş fi premiat pe fiecare participant, toți au fost de nota 10. Acolo mi-am retrăit toată copilăria şi am uitat de toate necazurile. Comuna Cozmeşti a luat locul I. Am văzut tot ceea ce înseamnă datini: jocul urşilor, costume superbe şi autentice, fanfară. Decorul nu a fost cu zăpadă, doar datinile îți mai aminteau de iernile de altădată. Începând cu ora 11,30 până la 16 am surprins cu privirea şi sufletul toată festivitatea, iar când am plecat mai rămăseseră doar câteva grupuri care urmau să urce pe scenă. Puteți face o vacanță şi la noi în județ, căci aveți ce vedea.
Foto: Stela Croitoru

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply