Pământ cu nisip pentru cactuși

0

Daniela Aldea, loc. Grădiștea, jud. Prahova
Draga mea prietenă Practic Idei,
Cactușiitrăiesc în mod normal în deșert, unde este puțină apă. De aceea, prezintă o serie de adaptări la acest mediu: au tulpina îngroșată, acumulând în ea apă și au frunzele transformate în spini (pentru reducerea pierderilor de apă).
Moștenind aceste trăsături și cactușii din casele noastre se supun acestor reguli. În mod uzual, se udă o dată la 7-10 zile vara, iar iarna, cam o dată pe lună. Iarna, este bine să fie păstrați la temperaturi mai scăzute, dar în locuri foarte luminate (astfel, vor face flori frumoase peste an). Dacă sunt udați prea des, într-adevăr, putrezesc și mor. Îngrijirea lor nu ocupă mai mult de câteva minute pe săptămână și arată bine în orice colțișor al casei, mai ales că unele specii înfloresc din când în când. Totuși, chiar și cactușii pot să-și arate …țepii și să devină capricioși, dacă nu se ține cont de câteva reguli. Despre cactuși reține că:
 Amestecul din ghiveci trebuie să fie proporționat: două părți pământ și o parte nisip cu granulație mare. Deasupra se pun pietricele, fără a fi îndesate în pământ.
 Ghiveciul trebuie ales astfel încât să nu depășească dimensiunile cactusului. Iată câteva specii de cactus cu însușiri și utilizări inedite:
 Cei din specia Opuntia sunt folosiți în țările de baștină (zona mediteraneeană, Orientul Mijlociu, Africa și America de Sud) drept gard viu în jurul caselor. Care hoț sau invitat nepoftit și-ar dori să aibă de-a face cu un astfel de obstacol?!
 Fructele de cactus (de la unele specii, de exemplu Opuntia ficus-indica) sunt comestibile, dar pot servi și drept hrană pentru animale.
 Pachycereus priglei este cel mai înalt cactus măsurat până acum. Se zice c-ar atinge chiar și 19 m. La polul opus, se află Blossfeldia liliputana, al cărei diametru are doar 1 cm. Succes!
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply