Paletă improvizată și candelă din polonic

0

Mihai Gheorghe, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragi cititori,
La multe case, în curte se găsește o chiuvetă unde ne spălăm pe mâini după lucru în grădină sau în curte. Pentru săpunul folosit la spălatul mâinilor la chiuveta din curte, avem nevoie de un suport sau o savonieră și nu trebuie neapărat să fie din comerț, o putem înlocui cu una făcută din porțiunea inferioară a unei sticle de plastic de 2 sau 2,5 litri. Ca să fie aspectuoasă, o putem decora cu vopseluri acrilice care după uscare sunt rezistente. Putem să o lăsăm și simplă. Datorită modelului, această porțiune are niște spații unde se poate aduna apa de pe săpun și în felul acesta este protejat, nu se mai înmoaie. Singura operație care trebuie făcută este aceea de tăiere și îndreptare a porțiunii inferioare a sticlei sau a fundului sticlei la o înălțime de aproximativ 4 cm. În cazul în care avem culori acrilice prin casă decorăm savoniera noastră, pictând câteva flori sau alte modele pe ea. Trebuie să lăsăm culoarea să se usuce bine, să poată rezista la spălat în viitor. Este ușoară, practică și nu costă bani.

sticle de plastic
Foto: Mihai Gheorghe
Prin urmare nu aruncați sticlele de plastic! Din ele se pot improviza multe lucruri mărunte care ne sunt de folos și sunt gratis. Puneți câteva dintre ele într-un sac sau o cutie de carton și depozitați-le într-un colț de magazie. Într-o zi copilul sau nepotul va dori să picteze ceva în culori. Va fi o perioadă trecătoare și nu e nevoie să-i cumpărați o paletă, se poate folosi fundul de la o sticlă de plastic de 2 litri unde a fost apă, suc sau bere. Se taie baza sticlei tot la o înălțime de 4 cm și se folosește pe post de paletă pentru culori: acrilice, guașe, acuarele în special pentru elevi. Am văzut la școala de artă de aici din oraș cum toți elevii folosesc în loc de paletă, această porțiune de la sticlele de plastic. Avantajul este că sunt ușoare, practice și după folosire se pot spăla cu apă sau arunca, dacă nu mai avem nevoie de ele, nu costă bani din momentul ce este un produs reciclat. Și eu, mai nou, folosesc la pictura în ulei palete din plastic, atunci când pictez un tablou mai mic și nu am de combinat multe culori. În cele 5 spații îmi pun culorile și pe o paletă clasică, separat, fac combinația. Dacă nu folosesc toate culorile din paleta improvizată, pun o pungă de plastic deasupra să nu se usuce și le pot folosi ulterior.
Dragă redacție, în fiecare casă trebuie să existe cel puțin o candelă. Lumina candelei ne aduce aminte de lumina primită de la Dumnezeu. Candelele se aprind atât în biserică, la icoanele din casele credincioşilor, precum şi în cimitire, la mormintele celor dragi. Creştinul aprinde lumânarea sau candela ori de câte ori merge să se roage. Parinții mei aprindeau candela atunci când se apropia o grindină, când era secetă mare sau aveau un necaz. Candela aprinsă este semn al nădejdii pe care noi ne-o punem în Dumnezeu, ca El să fie ocrotitorul nostru şi al casei noastre. Cine nu poate păstra candela mereu aprinsă, este bine să o aprindă seara, sau ori de câte ori se roagă. De asemenea, aprindem candela în zilele de sărbătoare. Se mai obişnuieşte să se pună o candelă în bucătărie, acolo unde gospodina îşi petrece foarte mult timp şi chiar familia întreagă. Această însoțire a luminii candelei în jurul nostru este foarte frumoasă, ne aduce linişte sufletească sau ne duce cu gândul la Dumnezeu şi la rugăciune. Pentru că nu aveam un suport special pentru candelă, m-am gândit să-mi fac unul pe care să-l pot agăța pe un perete sau să-l duc la cimitir şi să-l agăț de crucea părinților mei.
reciclare creativa
Foto: Mihai Gheorghe
Acest suport poate fi făcut de oricine fără prea multe cheltuieli. Dacă aveți prin casă un polonic vechi dacă nu, puteți cumpăra de la magazinele cu produse chinezeşti un polonic din tablă. De obicei se poate procura cu 4 lei. Vă mai trebuie o bucată de scândură mai lungă cu câțiva cm decât polonicul şi lată de 12-14 cm şi 2 cuie cu care fixați polonicul pe scândură. Cum procedăm ? Îndoim polonicul la 90 de grade. Facem 2 găuri, una la partea de sus a cozii şi una mai la bază. Fixăm polonicul la mijlocul scândurii cu cele 2 cuie. Punem o agățătoare folosind un inel cu care desfacem o cutie de conservă sau una de bere. Dacă nu aveți scândură puteți fixa polonicul şi pe un tocător (fund) de lemn mai subțite. Eu n-am vrut să mai dau bani şi pe așa ceva, de aceea am pregătit o scândură rămasă de la duşumea, pe care am fixat şi câteva floricele decupate dintr-o doză de bere. Acum arde o candelă şi în casa mea atunci când vreau să mă rog.
Dumnezeu să vă dea sănătate, lumină şi bucurie. Mult succes în toate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply