(P) Vila Herczeg Ferenc – mansarda începutului de secol XX

0

VELUXVila Herczeg Ferenc a fost construită și finalizată în anul 1912 la comanda proprietarului – Ferenc Herczeg – faimosul scriitor ungar nominalizat la premiul Nobel.

Situată într-o suburbie a orașului Budapesta, vila a fost și este în continuare scena multor reuniuni sociale și politice. I-au trecut pragul actori, miniștri, ambasadori și chiar comandantul Armatei Roșii de ocupație la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Parterul vilei a fost gândit pentru a găzdui aceste reuniuni, dormitoarele au fost amplasate la etaj și zona angajaților la demisol. De-a lungul timpului, datorită succesiunii unui număr mare de proprietari care au neglijat construcția, vila a ajuns în anii 1990 să fie aproape o ruină.

VELUX_3Începând din anul 1995, construcția a fost supusă unei proces de renovare în faze succesive. Doar refacerea acoperișului, un element dominant al clădirii, a durat câțiva ani. Cu ocazia acestei reconstrucții, s-a luat în considerare și potențialul de mansardare a podului. Motivul principal al mansardării a fost nu atât nevoia de a obține mai mult spațiu de locuit, cât dorința de a expune structura foarte frumoasă de lemn care susține acest acoperiș și de a îmbunătăți izolația termică din partea superioară a vilei.

Spațiul mansardei a fost lăsat nedivizat, geometria acoperișului permițând separarea naturală a încăperilor de la acest nivel.

VELUX_1Iluminarea naturală a spațiului a necesitat luarea în considerare a mai multor soluții vitrate care să se potrivească stilului clădirii – ferestre de mansardă, balcoane franțuzești. În cele din urmă, au fost alese ferestrele de mansardă VELUX, montate discret lângă hornurile acoperișului, pentru a nu fi vizibile dinspre stradă sau dinspre grădină, unele înlocuind vechi ferestruici în acoperiș. Prin această abordare, nu s-a modificat stilul original al acoperișului, însă este suficientă lumină pentru a organiza un apartament sau chiar un studio în mansardă.

VELUX_2Materialele selectate pentru renovarea acestei clădiri istorice, cu excepția termoizolației și a ferestrelor de mansardă VELUX, corespund exact materialelor folosite la începutul secolului. Găsirea unor materiale similare a generat căutări intense și a provocat amânări. Acolo unde nu s-au găsit înlocuitori, s-au păstrat elementele originale ale clădirii și au fost recondiționate – ușa glisantă a mansardei, ușa băii și balustrade scării principale. La finalul renovării, se poate constata o potrivire estetică între toate elementele construcției, păstrându-se valoarea istorică a vilei și atmosfera tradițională.

VELUX_4Deși au fost inventate la mijlocul secolului XX, special pentru a rezolva problema lipsei spațiului de locuit și utilării podurilor nelocuite, ferestrele de mansardă VELUX sunt o soluție potrivită pentru orice fel de proiect. Având linii clasice și profil discret, în ciuda elementelor moderne de design pe care le încorporează, ele sunt adaptabile unei mari varietăți de stiluri arhitecturale. Proiectul prezentat mai sus ar fi fost incomplet dacă, în ciuda renovării nu s-ar fi optat și pentru mansardarea podului. Fără lumină naturală, spațiul generos de sub acoperiș nu ar fi putut fi amenajat și nu ar fi asigurat condiții pentru utilizare. Acum, pe lângă valoarea istorică și socială a acestei vile, accesul la cunoștințe și materiale moderne de amenajare a permis ca proiectul de renovare să dețină și valoare imobiliară.

Află mai multe despre proiectele de renovare ale clădirilor istorice pe velux.ro.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply