(P) Un scaun, un scaun, calul meu pentru un scaun!

0

Principalele lucruri care ne diferentiaza de – uneori – simpaticele primate din care unii spun ca am fi evoluat sunt limbajul articulat, degetul mare opozabil si pozitia bipeda.

Daca avantajele primelor doua caracteristici sun foarte clare si evidente, nu stim exact care au fost avantajele celei de a treia ( dar in niciun caz cele vehiculate, adica faptul ca am putut sa ajungem la fructele din copaci sau asa ceva: serios? Dar da ca nu ne ridicam in doua picioare nu puteam sa ne cataram mai usor? ) in schimb putem banui care au fost dezavantajele. In primul rand, viteza de deplasare a scazut.
Si posibilitatile de miscari evazive rapide s-au diminuat numeric si calitativ. Asa ca trebuia sa facem un efort ceva mai mare cand ne alerga mamutul… Oboseala se instala treptat-treptat si avea sa fie singura mare problema a omenirii pentru totdeauna…
Serios acuma, eu cred ca primii oameni, ca au fost ei Adam si Eva sau nu, s-au plimbat putin, au obosit, si au zis: “Uite o piatra, hai sa ma asez!”. Si le-a placut. Asa ca au cautat pietre din ce in ce mai confortabile pana cand au inceput sa-si ciopleasca fotolii, ca alea din The Flintstones ( ‘canapea 3 locuri extensibila pe model granit arhaic, la reducere, avem!’).
De aceea eu cred ca istoria scaunului este mai veche decat a rotii sau a focului, confundandu-se cu primii pasi ai civilizatiei: primii pasi, primul om obosit. In plus, si coeficientul de inteligenta crestea , astfel incat a ajuns sa descopere, empiric, principiul conservarii energiei, de care vorbea si Churchill cand spunea ‘Nu sta niciodata in picioare cand poti sa stai pe scaun. Si nu sta niciodata pe scaun cand poti sa te intinzi’. De aici si pana la ‘saltele latex’ sau ‘ortopedice’ nu a mai fost decat un pas.
 
Daca aveti indoieli, ganditi-va la Ganditorul de la Hamangia, il mai stiti? Baiat bun, se pare ca nevasta-sa era o scorpie. Dar am deviat. Stiti pe ce statea el, nu? Pe un scaunel cu picioruse! Asta in neolitic, adica prin anul 5000 I. Hr. !! Daca atunci deja se inventasera picioarele, va dat seama cand a aparut primul taburet dintr-o bucata?

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply