(P) Sfaturi utile privind alegerea corpurilor de iluminat pentru casa ta

0

corpuri de iluminat

Lumina poate schimba complet atmosfera dintr-o locuință, iar, din acest motiv, nu doar alegerea surselor de iluminat este importantă, ci și modul în care le plasăm în fiecare dintre încăperi.

Și, pentru că zona online este foarte diversificată, poți găsi cu ușurință corpuri de iluminat la prețuri accesibile pentru fiecare cameră a casei, dar și idei privind modul în care le poți amplasa, în funcție de decor.

Însă, pentru că sursele de iluminat nu au doar un rol decorativ, ci și unul funcțional, devine destul de important să plasezi în mod corespunzător corpurile de iluminat.

Specialiștii de la Domicilio – magazin care oferă zeci de modele de corpuri de iluminat moderne atât online, cât și în showroomul din București – au câteva recomandări cu privire la alegerea și plasarea corpurilor de iluminat:

  • Așază veiozele pentru citit pe noptieră sub nivelul ochilor;
  • Utilizează spoturi direcționale dacă dorești să pui accentul pe anumite obiecte de mobilier sau decorațiuni;
  • Pentru o iluminare simetrică a feței, aplicele sau spoturile din baie trebuie plasate pe ambele părți ale oglinzii;
  • În ceea ce privește încăperile care au tavanul mai jos, se recomandă spoturile incastrate;
  • În baie și în bucătărie, cel mai bine se potrivesc luminile puternice de tavan;
  • Așază corpurile de iluminat în funcție de activitățile pe care le desfășori – la bucătărie, spre exemplu, pune accent pe zona de lucru, iar în dormitor, pentru masa de scris, optează pentru o veioză.

Amplasarea corpurilor de iluminat moderne

Fiecare cameră are nevoie de o iluminare corespunzătoare, adaptată în funcție de necesitățile tale, precum și de decorul propriu-zis. Respectând anumite principii și recomandări, vei obține cu siguranță lumina perfectă.

Iată câteva sugestii:

Corpurile de iluminat din living

Optează pentru corpuri de iluminat moderne, care să întregească aspectul întreg al camerei. Detaliile fac diferența și, tocmai de aceea, ar fi indicat să te orientezi către corpurile de iluminat care să aibă un design mai sofisticat.

În sufragerie petreci cea mai mare parte a timpului, așadar ideal ar fi să combini luminile de ambient cu cele decorative și cu cele de lucru. Pune accent pe zonele de interes – locul unde servești masa, biroul sau zonele de lângă bibliotecă, asigurând un iluminat separat față de cel central.

Corpurile de iluminat din bucătărie

Spațiul din bucătărie are nevoie de lumini concentrate asupra unor zone de interes care necesită corpuri de iluminat separate – cum ar fi, de exemplu, zona blatului, zona chiuvetei etc.

Îmbină luminile generale cu cele de lucru, cunoscute sub denumirea de task lighting, pentru a obține efectele dorite. Poți folosi o sursă de iluminare generală, amplasată pe tavan, iar pe dulapurile de bucătărie și deasupra blatului poți instala trei corpuri de iluminat de tip spot.

Corpurile de iluminat din hol

Indiferent de dimensiunea pe care o are spațiul de trecere dintre camere, iluminatul îndeplinește un rol semnificativ așa că nu trebuie să trecem cu vederea peste acest aspect.

Ca și în celelalte încăperi, poți să îmbini luminile de accent cu cele generale. De pildă, dacă în vestibul ai amplasat un dressing, poți opta pentru spoturi care să evidențieze particularitățile de design ale acestei piese de mobilier.

Corpurile de iluminat din camera copilului

Dormitorul celor mici este un spațiu care are nevoie de o atenție ceva mai specială în comparație cu celelalte camere, atunci când vine vorba despre amenajare și decor.

Ar fi indicat să acorzi o grijă și o atenție specială  iluminatului în cameră, astfel încât, sursele alese să nu fie prea obositoare pentru ochi. De asemenea, trebuie să alegi corpuri de iluminat care să fie sigure și cu un design cât mai atractiv.

Ca și în alte încăperi, ar fi indicat să alternezi modul de iluminare, punând accentul pe anumite zone, cea mai importantă fiind, desigur, masa de scris unde cel mic își face temele.

Corpurile de iluminat în dormitor

Iluminatul general din camera de dormit nu este suficient. Altfel spus, specialiștii te sfătuiesc să optezi doar pentru lumini centrale întrucât organismul va recepționa o cantitate mai mare de lumină, transmițându-i creierului semnale ce implică nevoia de activitate.

Optând pentru corpuri de iluminat care să nu obosească ochii, privirea se va acomoda încetul cu încetul cu o lumină mai blândă, pregătind organismul pentru somn. Principalele zone de interes ale dormitorului sunt patul, măsuța de toaletă și dressingul, astfel că poți opta pentru lumini de accent în aceste locuri utilizând veioze, aplice sau spoturi.

Corpurile de iluminat în baie

Obiectele din baie trebuie să facă față cu brio în anumite condiții dificile precum umiditatea ridicată, variațiile de temperatură și apa excesivă. Tocmai de aceea, corpurile de iluminat din baie trebuie să fie rezistente și diferite față de sursele de iluminat din celelalte camere.

Însă acest lucru nu înseamnă că îți va limita alegerile, ci dimpotrivă. Există suficiente opțiuni pe piața de profil, așadar poți găsi corpuri de iluminat moderne care să se potrivească perfect cu baia ta.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply