(P) Românii își redescoperă valorile tradiționale la Festivalul România Autentică prin măiestria seniorilor

0

În an centenar, românii se intorc și mai mult către tradiții, mesteșuguri, port popular, muzică și dans tradițional. Tot ce are România tradițională mai frumos își vor da mână cu mână într-o mare sărbătoare, la Festivalul România Autentică, 23-24 Iunie, Piața Sfatului Brașov.
Festivalul va reuni meșteri autentici din toată țara dar și din Bucuresti cu sprijinul Centrului pentru Seniori al Municipului Bucuresti, români cu talent și măestrie a căror îndeletniciri se pierd în lumea noastră modernă.

„Înainte ca lumea în care trăim să o ia la fugă spre modernism, spre execuția rapidă, simplă, facilă, care să aducă prosperitate la minut, timpul avea răbdare cu oamenii și creația lor. Lucrul făcut de mână omului avea atunci valoarea unei comori, căci el presupunea nu doar o tehnică desăfârșită în ale meșteșugurilor diverse, practicate în satul de odinioară, ci implicare sufletească, dăruire și credință
De ce oare ne simțim fascinați când privim o ie? Doar datorită cusăturilor, acelor modele trasete de linia acului sau datorită acelor culori, ce sfidează trecerea anilor păstrându-și prospețimea și folosite cu atâta imaginație în compoziția desenului de pe pieptul sau mâneca cămășii românești… Sau pentru că acolo, în fiecare fir de lână tors,în fiecare împunsătură de ac, în fiecare desen gândit stă sufletul unei femei, povestea ei nespusă, spovedania ei nerostită”, explică Alexandra Dobre, director al Centrului pentru seniori al Municipiului București.

Printre invitații Festivalului Romania Autentica de la Brasov din Piața Sfatului se aflăși seniorulMarin Predușel, rapsod șiconstructor de instrumentetradiționale de suflat, carevaoferispectatorilordemostrații live de realizare a unorinstrumente de suflat din lemn, darșimomenteartisticemuzicale, surprinseînvremeacopilărieipeulițelesatului.

Momentele sale de măiestrievorcreailuziauneiîntoarceriîntimp, învremeacândhorasatului, nunta, șezătoarea, târgul de duminicăeraucelemaiașteptatemomente ale comunității, promovândastfellumeasatului de odinioară, cu tradițiile, obiceiurileșivalorile sale.

Dorințaorganizatoriloreste de a revitalizameșteșuguriși tradiții care în prezent, mai ales în orașelemaricaBucurești, Brașov, Cluj, se aflăpecale de dispariție. Speranța însă vine de la seniorii noștri, care încă mai păstrează taina acestor valori fără de seamân, pe care meșteșugurile tradiționale le transmit prin expresia lor.

„Cred cu tărie că este foarte important ca reprezentanții administrațiilor publice să ofere seniorilor bucureșteni, prin proiectele pe care le desfășoară, posibilitatea întâlnirii cu meșteșugurile de odinioară, fie prin organizarea unor cursuri în care seniori pot exersa sau învăța meșteșuguri românești, fie prin amenajarea unor expozițiile de artă, cu tematici diferite, axate însă pe cultura și tradițiile românesti. Seniorii au o nevoie aproape vitală de socializare și dorința necontenită de a se simți în continuare prețuiți pentru ceea ce reprezintă și pentru cunostințele pe care le au, iar noi, cei mai tineri, avem importanta misiune de a prelua de la ei meșteșugurile, pentru ca numai așa se poate pastra și poate fi transmisă mai departe, noilor generații, identitatea tradițiilor pur-românești”, afirma Alexandra Dobre director al Centrului pentru Seniori al Municipului Bucuresti.

Vaașteptăm înPiațaSfatului din Brașov, peparcursulcelordouăzile de desfășurare ale FestivaluluiRomânIAAutentică 23-24 Iuniepentru a descoperi România de odinioarășitotodată România din viitor.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply