(P) Primăvara în grădina ta. Plantări de sezon și utilaje de care ai nevoie

0

Luna martie se apropie și o dată cu ea încep și activitățile de grădinărit. O grădină bogată, care abundă de flori, culori și miresme vara, este rezultatul lucrului intens primăvara, iar martie este cea mai potrivită lună. Florile de vară, dar și pomii fructiferi sau arbuștii ornamentali trebuie plantate în această perioadă.

Indiferent care sunt plantele tale preferate, de la cele aromatice precum rozmarinul, cimbrul sau menta, la arbuștii cu fructe, zmeur sau mur, la pomi fructiferi, pentru toate aceasta este perioada optimă pentru plantare. Însă, acest moment important trebuie să pregătit, astfel încât grădina să fie o gazdă excelentă pentru noul ciclu roditor al plantelor.

Pregătiri pentru plantările de sezon

Pentru grădinărit, venirea primăverii presupune un set de activități în pregătirea terenului și a plantele care urmează să ne decoreze grădina. Însă, până la plantarea propriu-zisă, este necesar să ne asigurăm că locul pentru plante este perfect.

Primul pas constă în curățarea terenului pentru a aplica îngrăşământ, prin adunarea resturilor vegetale rămase de anul precedent și a gunoaielor. Astfel, terenul va fi curat și ușor de lucrat.

Grădina se curăță și cu ajutorul uneltelor și a ustensilelor, de aceea un alt lucru important pe care îl ai de făcut este să te asiguri că toate uneltele de grădinărit sunt în prefectă stare de funcționare, indiferent dacă este vorba despre scule electrice sau unelte de mână. Acestea sunt necesare pentru buna desfășurare a activității tale în grădină, tocmai de aceea este foarte bine să te asiguri din vreme că ai la îndemână tot ce îți trebuie.

În cazul uneltelor electrice, este bine să faci o probă ca să vezi dacă acestea nu cumva necesită reparații. În cazul în care întâmpini dificultăți, vei avea suficient timp la dispoziție să le repari sau să apelezi la sfaturile unui specialist care te poate ajuta să le repui în funcțiune.

De asemenea, extrem de important pentru perioada care urmează este sistemul de irigații. Acesta va asigura o bună creștere a plantelor pe care îți propui să le ai în grădină, mai ales că, pentru multe dintre ele, primele zile după plantare sunt esențiale. Tocmai de aceea, verifică starea robineților din curte și asigură-te că sistemul de drenare a apei de ploaie este în bună funcționare.

Mai mult, dacă utilizezi pentru udarea grădinii un furtun, este important ca acesta să fie robust și, în egală măsură, ușor de folosit și suficient de lung încât să ajungi cu apa la toate plantele din grădină. Udarea va fi necesară zilnic, de aceea este esențial să ai un sistem bine pus la punct, care să te ajute să desfășori această activitate cât mai facil. Este recomandat ca furtunul de irigații să aibă diametrul mare și cuplaj din metal sau plastic dur.

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor preferate primăvara

Pentru că la începutul primăverii vegetația se pregătește pentru un nou ciclu de rod, trebuie să te asiguri că în grădina ta toate lucrurile sunt în deplină ordine și plantele își pot urma evoluția firească. Dacă florile de interior pot fi plantete în orice moment din an, pentru cele de exterior sunt doar câteva perioade speciale pentru acest lucru. Astfel, luna martie este excelentă, de preferat din momentul când încep zilele mai calde.

Pentru că această lună este caracterizată și de fluctuații ale temperaturilor, care variază între valori pozitive ziua și negative noaptea, modul în care te asiguri că poți începe plantarea este să aștepți trei nopți consecutive cu temperaturi pozitive, urmate de tot atâtea zile cu temperaturi de peste 10 grade.

Dacă acest prag a fost depășit, poți începe plantarea în siguranță. Apoi, timp de cel puțin o săptămână, asigură-te că le uzi din abundență, aproape zilnic. Poți folosi un pulverizator manual, un furtun pentru udat sau poți turna apă direct la rădăcină.

Printre plantele mai puțin pretențioase sunt trandafirii, astfel că aceștia pot fi puși în grădină chiar și în a doua jumătate a lunii, când te-ai sigurat că solul s-a mai încălzit.

În cazul pomilor fructiferi, aceștia trebuie plantați în prima parte a lunii, înainte de a intra în vegetație. Pentru plantare, este bine să utilizezi și îngrășământ, aproximativ 500 de grame pentru fiecare fir. Pune îngrășământul pe fundul gropii, apoi toarnă apă. Peste acest strat, așază cu grijă planta, apoi acoperă cu pământ, dar lasă loc și pentru apă, care este bine să se scurgă în cantitate cât mai mare către rădăcină.

Pomii din grădină se fertilizează tot primăvara, iar pentru acest lucru trebuie să faci un șanț care în jurul tulpinii, la o distanță de circa 15 cm de tulpină, în care poți pune până la 1 kg de îngrășământ. Acoperă apoi cu pământ și udă din abundență.

Utilaje și mașini de grădinărit care să-ți ușureze activitatea

Indiferent dacă ai o grădină de dimensiuni mici sau una medie, este foarte bine să o poți lucra cu ajutorul unor echipaje agricole, care să îți ușureze și eficientizeze munca. Dintre acestea, extrem de utile sunt motosapa sau motocultorul, mai ales acum, în prag de primăvară, când pământul trebuie mărunțit pentru a face loc plantelor. La fel de util este și un atomizator sau aspirator, pentru stropirea și îngrijirea viitoarelor plante.

Știm că, după ce ai curățat terenul și ai hotărât ce vrei să plantezi sau să semeni, urmează, desigur, pregătirea efectivă a pământului. Atât motosapa, cât și motocultorul sunt utile pentru această activitate, cu unele diferențe.

Motocultor Zimbru

Motocultorul este mult mai util dacă deții un teren mai întins și dacă dorești să ajungi la o adâncime mai mare în pământ. În cazul motosapei, aceasta este foarte bună chiar și pentru grădină, unde vei putea mărunți cu ușurință pământul, dar mai la suprafață.

Atomizor Ruris

Pentru a te asigura că aplici plantelor tratamentele necesară împotriva dăunătorilor, un atomizator este mai mult decât necesar. Acesta poate fi folosit atât în cazul culturilor sau plantelor de mici înălțimi, cât și pentru pomi, mai ales cei fructiferi, care este indicat să fie protejați pentru a fi cât mai productivi. Atomizatorul va pulveriza soluția în mod uniform, pe toată suprafața plantei, astfel că acestea vor fi în deplină siguranță.

Oferă plantelor grija de care au nevoie și asigură-te astfel că aspectul grădinii tale va fi unul îngrijit și extrem de plăcut. Cu cât le acorzi mai multă atenție, cu atât plantele vor fi mai viguroase, iar recoltele vor fi bogate la sosirea toamnei.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply