(P) O vizita pe care nu trebuie sa o scoti din programul tau

0

hilmi-casa si gradina 1Suntem obinsuiti sa mergem la doctor doar cand este cu adevarat nevoie. Probabil putini dintre romani cunosc senzatia de a iesi din cabinetul medicului cu mentiunea “sanatos tun”. Consideram ca este o pierdere de timp, de bani, de energie. Ce este mai grav, nu vedem sanatatea ca pe o investitie in viitorul nostru si al familei noastre. Lucrurile simple cum ar fi o durere de cap, de masea sau o eczema asteptam sa treaca de la sine in loc sa trecem pe la medicul generalist, stomatolog sau pe la dermatologie pentru o evaluare a starii de sanatate si un disgnostic corect care sa elimine riscul agravarii unei boli.

Aceasta mentalitate trebuie sa se schimbe radical, iar doamnelor li se recomanda sa noteze in calendar o zi pe an in care sa faca o vizita de rutina la medicul de familie si mai ales la medicul ginecolog. Se stie foarte bine ca orice femeie care a depasit varsta de 30 de ani trebuie sa faca in fiecare an un test Papanicolau ce poate releva riscul de a se dezvolta un cancer de col uterin, iar daca exista unele suspiciuni, se pot face alte teste sau proceduri cum este cea de colposcopie. Acestea pot da un diagnostic precis in urma caruia se pot inlatura suspiciunile sau se pot lua masurile necesare.

Depistarea in faze incipiente a oricarei boli inseamna sanse extrem de mari de vindecare si, de multe ori, evitarea unor proceduri invazive sau a unor proceduri pe care organismul le poate suporta foarte greu.

Vorbind despre controale de rutina, intreaga familie trebuie sa treaca, de exemplu, o data pe an pe la un stomatolog pentru o evaluare, depistare de carii in stare incipienta, curatire si albire a dintilor, si alte proceduri simple care vor inlatura riscul unor probleme cu adevarat serioase mai tarziu.

Practic, intreg spectrul medical poate sa beneficieze de vizite anuale de rutina la un medic generalist sau un medic de specialitate, iar acest lucru este cu atat mai indicat cu cat exista un anumit istoric in familie pentru anumite boli.

Din fericire, medicina s-a schimbat foarte mult in ultimul timp si aparitia clinicilor performante si profesioniste care trateaza pacientul cu responsabilitate sunt favorabile acestei mentalitati de a preveni inainte de a trata. Trebuie doar ca fiecare din noi sa trecem pe lista de prioritati propria sanatate chiar daca ne simtim in forma.

Powered by SEO monitor

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply