(P) Despre boxele active, de la A la Z

0

În viața de zi cu zi putem asculta melodiile preferate la căști fără să ne simțim deranjați prea tare dacă sunetul nu se aude perfect. Atunci când însă este vorba de un eveniment de mare amploare nu putem să nu-i acordăm o mai mare atenție. Astfel, fie că este vorba de sonorizarea unei nunți, a unui botez sau a unei petreceri, este nevoie să alegem echipamentele necesare obținerii unui sunet de înaltă calitate care va contribui la crearea atmosferei ideale.

Boxele sunt unele dintre cele mai importante elemente ale unui sistem de sonorizare. Fie ele active sau pasive, trebuie să fie alese astfel încât să se preteze nevoilor cumpărătorului și să ofere tuturor ascultătorilor muzică de calitate.

Boxe active sau boxe pasive?

Înainte de toate, este important să facem distincția între boxele active și cele pasive. O boxă activă cuprinde, pe lângă difuzoare, atât amplificatorul de putere, cât și crossover-ul. Spre deosebire de aceasta, cea pasivă nu dispune de amplificator și necesită achiziționarea separată a restului de elemente necesare unui sistem de sonorizare complet.

Tipuri de boxe active

Dat fiind faptul că unitatea de putere este încorporată în incinta boxelor active, ele devin ideale pentru a fi folosite în numeroase locații, de la puburi și cafenele, la petreceri și nunți de dimensiuni mai mari. În funcție de preferințele cumpărătorilor, se disting două mari tipuri de boxe active:

  • Boxe active de studio – sunt concepute special pentru a oferi un sunet cât mai bun, iar datorită componentelor electronice și/sau digitale utilizate au un preț mult mai mare.
  • Boxe active profesionale pentru sonorizări – au un preț mai mic decât cele de studio, fiind mult mai practice și având o putere nominală cuprinsă de regulă între 200 și 1000 W.

Utilitatea boxelor active

Având amplificare încorporată, boxele active sunt deja sincronizate, iar sunetul este mai puternic și mai bine acordat. În afară de sursa audio, care poate fi un mixer, un laptop, un iPod, un MP3 Player sau chiar un televizor, nu mai este nevoie de nici un alt echipament pentru a da startul distracției. Pe piață există și modele cu mixer încorporat, iar dacă apar dubii cu privire la controlul limitat asupra sunetului, există și modele ale căror funcții permit aplicații mai complexe.

Boxele active și subwooferii

Chiar dacă o boxă activă redă cu succes frecvențele joase, în privința bassului bogat s-ar putea să întâmpine probleme. Lipsa acestuia poate fi înlăturată cu ajutorul unui subwoofer ce va reda sunetele joase cu o frecvență între 20 Hz și 250 Hz. Este important ca în alegerea subwooferului să se țină cont ca diametrul difuzorului lui să fie cel puțin egal cu cel al boxelor la care urmează să fie conectat.

Puterea boxelor active

În cazul acestor boxe puterea este exact cea menționată de producător, astfel că se poate ști de la bun început ce se rezultate se vor obține. Desigur, dimensiunea boxelor și, implicit, a difuzoarelor, dictează cât de tare se va auzi sunetul. În acest sens trebuie să se decidă unde vor fi folosite. De exemplu, dacă se dorește sonorizarea unui eveniment outdoor, se vor alege boxe active de dimensiuni mai mari pentru a permite muzicii să ajungă la toată lumea.

Portabilitatea boxelor active

Este unul dintre criteriile pentru care tot mai multe persoane aleg acest tip de boxe. În cazul boxelor pasive se poate pierde mult timp cu transportul, acesta implicând și costuri suplimentare. În cazul celor active această problemă este rezolvată de dimensiunile mici și amplificatorul încorporat. De asemenea, există și modele wireless, care au o autonomie de câteva ore și pot fi luate la plajă, la picnic, sau oriunde se dorește muzică de calitate.

Sound Stil – boxe active profesionale la prețuri accesibile

Sound Stil este una dintre cele mai mari companii din România care oferă sisteme de sonorizare complete, de calitate superioară. Pornind de la un hobby, aceasta dorește să susțină la rândul ei pasiunea pentru muzică bună și pune astfel la dispoziție clienților o gamă largă de produse ale unor producători renumiți în domeniu, cum ar fi: MAG, NEUTRIK, KLOTZ, PHONIC și ASHLY.

În ceea ce privește boxele necesare sonorizării unui eveniment, pe soundstil.ro se găsesc atât modele pasive, cât și active, astfel încât fiecare să aleagă exact produsele de care are nevoie. Diferența de preț este dată în special de dimensiuni, producător și caracteristici speciale, prețul unei boxe active, de exemplu, fiind cuprins între 1150 de lei și 6600 de lei.

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply