(P) Cum sa te bucuri de plantele tale chiar si iarna

0

femeia growinCand sezonul rece pune stapanire, ziua tot mai mica si frigul tot mai apasator transforma gradina ta de afara intr-un loc neprielnic pentru plantele care te-au bucurat intreaga vara. Trebuie sa le muti in interior, dar in acelasi timp, trebuie sa le creezi conditiile optime de caldura si lumina.

Pentru ca o planta sa creasca normal, are nevoie de lumina cat mai apropiata de cea naturala, iar un bec obisnuit nu este suficient. Este util astfel sa amenajezi, pe cat posibil, o incapere in care sa creezi aceste conditii, dar fara sa cresti factura pentru electricitate de zeci de ori. O solutie eficienta este o lampa HID cu un balast electronic corespunzator. Poti gasi modele diferite de puteri diferite in magazine online specializate cum este growin.ro sau in magazine de bricolaj. Acestea se impart in lampi HPS (High Pressure Sodium), CFL – Compact Fluorescent Lamp sau MH – Metal Halide. Cele HPS sunt cele mai intalnite si utilizate. In plus, acestea ofera o lumina portocalie, apropiata de cea naturala a soarelui pe timp de toamna. Pentru aceste lampi este recomandat alegerea cu atentie a unui balast electronic potrivit, un dispozitiv ce poate creste numarul de lumeni obtinuti de o lampa cu aceeasi putere si acelasi consum de electricitate.

Alegerea lampilor de iluminat in interior trebuie facuta in functie de suprafata ce se doreste a fi acoperita, de timpul necesar pentru a suplimenta lumina naturala, de tipul plantelor si chiar de ritmul de crestere pe care vrei sa il aiba plantele crescute in gradina ta de interior. Este important sa cunosti cat mai multe despre plantele tale, dar sa le si urmaresti in timp pentru a ajusta lumina prin cresterea distantei fata de lampa, prin indepartarea plantelor una de cealalata prin plasarea pe o suprafata mai mare sau poti sa folosesti folie reflectorizanta ce are proprietatea de a redirectiona lumina catre plante in proportie de 95%. Se gaseste pe diferite formate si dimensiuni si are principalul rol de a maximiza eficienta lampilor de iluminare

Daca ai la dispozitie o incapere prea mare pentru un numar mic de plante, poti alege varianta unui HomeBox, un grow tent special realizata pentru a adaposti 2, 4 sau mai multe plante, iar lumina trebuie sa fie suficient de puternica doar in incinta respectiva.

Prin folosirea unor echipamente specializate, pot fi folosite pentru cresterea plantelor in interior si incaperi complet lipsite de lumina naturala cum ar fi subsoluri, poduri sau holuri intunecate. Evident, trebuie obtinuti si parametrii necesari de caldura, dar la primavara vei avea satisfactia unei gradini deja inflorite pe care o poti muta afara, la soare.

Powered by SEO monitor

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply