(P) Ce trebuie să știi când alegi pardoseala

0

Când renovezi casa, poate prima întrebare care se ivește este ce pui pe jos. Ce fel de pardoseală montezi în hol, living, dormitor, bucătărie și baie?

Fiecare tip are avantaje și dezavantaje și se pretează anumitor camere, în funcție de gradul de umezeală, nivelul de trafic și riscul de pete.

Bineînțeles, și prețul mai înclină balanța în decizia finală. Dar n-ar trebui să fie principalul factor. Până la urmă, poți plăti materialele în rate din Dedeman. Și să iei exact ce ai nevoie, că nu schimbi pardoseala zilnic.

Parchetul

Este cel mai cald tip de pardoseală. Și nu ne referim doar la temperatură. Un parchet laminat de calitate are puterea de a schimba total o încăpere și de a-i oferi intimitate. Și, pe deasupra, este o alternativă mai ieftină, dar cu rezultate similare, a lemnului masiv.

Marele dezavantaj este că parchetul laminat nu se înțelege deloc bine cu umiditatea. Indiferent de ce ar spune producătorii, un parchet se va umfla la contactul cu apa. De aceea, ar fi bine să-l păstrezi în dormitor, sufragerie și hol. Merge și în bucătărie, dacă vrei să ai o continuitate. Dar va trebui să ai grijă în zonele de risc, în special în fața chiuvetei.

Parchetul din vinil

Parchetul nu face casa bună cu umezeala. Cu o excepție. Cel din vinil păstrează principiul de montare al parchetului laminat și chiar textura lemnului. Dar, fiind creat dintr-un alt material, este soluția perfectă pentru cei care vor să se bucure de aspectul cald al lemnului în baie, de exemplu.

Un alt avantaj este înălțimea redusă. O podea din vinil poate ocupa între 4 și 9 cm din înălțimea camerei, ceea ce ajută în special dacă ai ușile deja montate și nu-ți permiți să te înalți foarte mult.

Plăcile ceramice

Tradiționala gresie nu poate fi combătută de nimic. Este foarte rezistentă la uzură și la umezeală. Se potrivește și în zone exterioare. Acoperă întreaga suprafață a camerei. Este potrivită și pentru încălzirea prin pardoseală. Iar în zilele noastre, chiar ai de ales dintre o mulțime de modele. Ceea ce înseamnă că o poți folosi nu doar în baie, hol, balcon și bucătărie, ci și în livinig sau alte spații cu trafic intens.

Singurul aspect la care trebuie să fii atent este gradul de lăcuire. În baie, de exemplu, trebuie neapărat să te orientezi către gresie antiderapantă, dacă nu vrei să faci patinaj artistic când ieși din cadă.

Mocheta

Ai putea crede că mocheta aparține casei bunicii. Sau, în cel mai modern caz, birourilor de corporații. Dar adevărul este că mocheta, deși are concurență serioasă, rămâne un material călduros, moale și plăcut atingerii.

Marele dezavantaj pe care toată lumea îl invocă în privința acestei podele este îngrijirea dificilă. Materialul textil este un magnet pentru murdărie și bacterii. Dar trăim în era instrumentelor revoluționare de curățare. Un aspirator umed-uscat, de exemplu, poate să păstreze mocheta curată și igienică pentru tine și familia ta.

Rășina epoxidică

O variantă relativ recentă în România este pardoseala epoxidică. Folosită mai mult în medii industriale, acest material modern a intrat ușor și-n casele oamenilor, datorită calităților unice. În primul rând, acest material se toarnă pe toată suprafața camerei și o acoperă în întregime, fără defecte, îmbinări și denivelări.

Pe deasupra, odată uscată, această rășină specială va dura o viață și va rezista oricăror șocuri. Iar dacă alegi pentru încălzirea prin pardoseală, devine cea mai călduroasă suprafață.

Materialul pe care vei călca zilnic, pe care se vor juca cei mici și pe care vei așeza mobila și electrocasnicele este foarte important. Mai ales că nu vrei să schimbi pardoseala după câțiva ani. De aceea, e bine să faci alegerea asta înțelept. Chiar dacă te costă mai mult. Avantajele merită, iar printr-un card de credit precum CardAvantaj, poți împărți o sumă aparent mare în rate mai ușoare.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply