(P) Casa Zu – dintr-un hambar, o casa activa, eficienta energetic

0

Fiecare casă are propria poveste, iar povestea acestei locuințe situată în zona viticolă din apropierea orașului Auersthal din Austria, merită spusă.

Casa Zu_VELUX_1

Inițial a fost un hambar aflat într-o stare de degradare. Acumeste o locuință care păstrează aspectul original, integrându-se armonios cu celelalte case și cu vecinătățile, dar care are multe caracteristici moderne. Mai mult, este o casă care are la bază principiile Casei Active, care pune accent pe trei elemente cheie: confort, energie și mediu.

De proiectul de renovare s-a ocupat arhitectul Martin Rührnschopf, recunoscut pentru abordări sensibile și pentru arhitectură ecologică.

Casa Zu radiază o simplitate foarte plăcută.

În exterior, elementele tradiționale funcționale,precum fante de aerisire și ușile, au fost reținute și reinterpretate. Noua ușă „glisantă” creează flexibilitate, dând posibilitatea de a închide sau deschide priveliștea către stradă.

La interior, parterul include o debara, o baie, un living spațios, bucătăria și zona de luat masa.

Ușile glisante de mărime generoasă de la parter creează o relație vizuală cu grădina.

În amenajarea interioară a parterului s-a ținut cont de casa scării și de spațiul nefolosit. Scările sculpturale sunt integrate direct în zona de living ca și elemente de design și duc către etaj, care găzduiește o galerie, dormitorul și o baie.Etajul se prezintă ca un spațiu deschis și servește ca și ascunzătoare a fiicei proprietarilor – fiind locul preferat de ea pentru joacă, somn și relaxare. Deoarece balconul VELUX Cabrio® de la etaj este integrat în acoperiș, te poți bucura de o priveliște vastă. Poți sta în balcon ca și cum ai sta pe acoperiș, admirând peisajul până în depărtare, în special în zilele senine.

Scopul dorit al acestei renovări a fost de a furniza o cantitate suficientă de lumină naturală chiar și în zilele întunecoase, destul de dese în această zonă, în special toamna și iarna, când ceața apare foarte des. Cu toate acestea, iluminarea nu este garantată de ferestrele verticale de dimensiuni mari poziționate pe sud, ci de ferestre de mansardă VELUX bine poziționate.

Datorită luminii zenitale dată de ferestrele de mansardă VELUX de la etaj, lumina poate ajunge chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale parterului. Această iluminare echilibrată reprezintă unul din cei mai importanți factori ai casei, deoarece face ca spațiul interior să radieze, creând o impresie de deschidere.

Într-o zi înnorată, ferestrele de mansardă fac ca lumina care vine de sus – lumina zenitală – să fie de trei ori mai multă decât lumina care vine de la o fereastră verticală. Interacțiunea perfectă dintre ferestrele verticală și cele de mansardă, în combinație cu pereții albi și podelele din lemn creează o stare de bine.

Atât arhitectul cât și proprietarul au dorit să utilizeze un concept inovativ de ventilare, cu ajutorul ferestrelor de mansardă VELUX automate.Astfel, arhitectul a putut include din stadiul incipient al proiectului, poziționarea ideală și mărimea necesară a deschiderilor – ferestrele de fațadă și cele de mansardă. Ca rezultat, apareefectul de răcire a aerului prin ventilația naturală,iar totul este posibil fără niciun consum energetic.

Casa Zu se integrează perfect în densitatea culturală a caselor din zonă și datorită materialelor tradiționale durabile au fost folosite: lemn, cărămidă și piatră.

Proiectul demonstrează că o abordare holistică din punct de vedere al energiei, confortului și mediului înconjurător se poate realiza în conformitate cu principiile Case Active, chiar și în cazul unei locuințe existente.

Produsele VELUX folosite în proiect:

Ferestre de mansardă VELUX INTEGRA®

Balcon VELUX CABRIO®

Pentru detalii despre produsele VELUX, accesează velux.ro.

Fii la curent cu noutățile VELUX și urmărește pagina oficială facebook.com/VELUX.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply