(P) Casă și grădină: de ce este esențial să păstrăm curate spațiile unde locuim

0

Ne plac spațiile confortabile, casele îngrijite și grădinile care îndeamnă la relaxare, liniște și voie bună. Acest lucru este determinat de tendința noastră de a alege locuri plăcute, care are la origine un raționament dovedit științific: locurile pe care le considerăm frumoase ne redau echilibrul interior de care avem nevoie zilnic.

Stimulul vizual este puternic legat de celelalte simțuri, pe care le influențează. Ne place să vedem lucrurile din jurul nostru și să ne desfătăm cu priveliști plăcute. Acestea influențează starea pe care o avem și ne determină atitudinea. Mai mult, ceea ce vedem determină o mare parte din stările interioare și de felul în care ne simțim.

Oamenii recționează la ceea ce văd și sunt atrași de lucrurile pe care le consideră frumoase. Fie că este vorba de modul în care arată locuința, atât la interior, cât și la exterior, fie că amenajăm o grădină unde să ne bucurăm de priveliște sau cumpărăm mobilă și obiecte decorative care ne încântă, toate acestea țin de contactul vizual cu lumea care ne încojoară.

Studiile[1] au dovedit că lucrurile frumoase ne ajută să ne menținem echilibrul interior. Valorizăm pozitiv obiectele considerate frumoase și avem tendința de a sta cât mai mult în preajma lor. Concluziile studiilor derulate au arătat că viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi este puternic influențată și de aspectul pe îl are mediul în care trăim.

Mai exact, cu cât suntem înconjurați de obiecte care ne plac, îngrijite și curate, iar spațiul pe care îl locuim este mai frumos, cu atât ne vom simți mai bine și vom avea o stare interioară pozitivă. Starea de bine este direct influențată de mediul în care locuim, de aceea este esențial să avem grijă de tot ce ne încojoară.

O casă frumoasă ne ajută să ne păstrăm echilibrul interior

Dat fiind faptul că obiectele care ne plac ne influențează la nivel psihologic, primul pas în a induce o stare de bine este înfrumusețarea mediului în care locuim. Acest lucru poate fi cu ușurință făcut prin curățarea și împrospătarea spațiilor care ne înconjoară și pe care le frecventăm zilnic. Un dormitor amenajat pe gustul nostru și păstrat mereu în ordine, ne ajută să menținem echilibrul zilnic. În plus, cu cât vedem mai multe locuri care ne plac, cu atât cresc emoțiile pozitive. Astfel, de la propria casă, ideea de spațiu plăcut, curat și îngrijit poate fi extinsă la orașul unde locuim, străzile și clădirile pe lângă care trecem zilnic și chiar mediul înconjurător.

Mediul urban este unul aglomerat, adesea populat de clădiri, multe dintre ele înalte și cu o arhitectură diversă. Contactul vizual zilnic cu acestea influențează felul în care ne simțim, tocmai prin felul în care arată. Vederea unei zone urbane curate și cu aspect îngrijit va declanșa emoții pozitive precum calm, liniște și chiar încredere în sine, în timp ce spațiile murdare și neîngrijite stârnesc emoții negative precum anxietate și neîncredere.

Mai mult, starea spațiului urban și a celui locuit determină felul în care „se simte” o întreagă comunitate. De aceea, oamenii care locuiesc în comunități curate sunt mai fericiți. Plecând de la această idee, campania desfășurată de Cif, „Cif Curăță România” are drept scop curățarea locurilor care sunt importante din punct de vedere social pentru cumunități din România. Campania se desfășoară de 5 ani, iar orașele propuse pentru a face curat anul acesta sunt Iași, Sinaia, Oradea și Drobeta-Turnu Severin.

cif curata romania

Locul curățat la Iași este platoul din fața Casei de Cultură a Studenților, acesta fiind unul dintre punctele unde studenții ieșeni se întâlnesc și petrec timpul liber. La Sinaia, a fost aleasă pentru a fi curățată esplanada din centrul stațiunii, în special pentru că pe aici oamenii din comunitate trec aproape zilnic și este un loc extrem de vizibil. Mai mult, este loc de plimbare și relaxare, ceea ce face ca felul în care arată să fie esențial. Înfrumusețarea unor astfel de spații ajută la inducerea unei stări de bine pentru întreaga comunitate și, la nivel individual, pentru oamenii care intră în contact cu acestea. În aceste orașe, locurile curățate au fost înfrumusețate și cu câte o piesă de mobilier, care să completeze spațiul la nivel vizual.

Studiile recente au arătat inclusiv faptul că, pe toată suprafața globului, comunitățile al căror mediu a fost împrospătat, au resimțit un impact pozitiv. Comunitățile urbane ale căror clădiri publice au fost înfrumusețate, au resimțit o imbunătățire vizibilă în satisfacția vieții. Înfrumusețările de ordin estetic aduse spațiilor construite, oferă o schimbare pozitivă în mentalul colectiv și, în egală măsură, sănătate fizică. Spațiile curate oferă echilibru și siguranță, indiferent dacă ne referim la propria casă și grădină sau la orașul unde locuim.

[1]   Cf. studiului „Cum un mediu mai frumos ne impactează starea de bine”, comandat de Cif şi dezvoltat de Unilever Global, în colaborare cu Dr. Simon Moore (Expert-psiholog, Societatea Britanică de Psihologie).

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply