(P) Cărămida aparentă – eleganța accesibilă

0

De multe ori schimbarea atmosferei într-o casă este mult mai simplă decât pare. Ne dorim schimbare și ezităm de cele mai multe ori din cauza costurilor. Una dintre soluțiile cele mai simple este cărămida aparentă. Există multe tipuri de produse în această categorie, tipuri care diferă prin culoare și textură. Toate au culori calde, relaxante și primitoare, în același timp fiind ușor de întreținut și foarte rezistente. Dovada rezistenței lor stă în nenumăratele clădiri construite și decorate cu acest material de-a lungul a mii de ani.

Dimensiuni și funcții estetice

Caramida aparentă de calitate poate fi făcută din mai multe tipuri de piatră naturală: travertin, marmură  sau sandstone. Din aceeași categorie face parte și caramida tradițională pe care toată lumea o cunoaște și care se folosește încă la construcția caselor în toată lumea. Cărămida decorativă (aparentă) cu aspect tradițional este utilizată azi în amenajarile moderne tocmai pentru a conferi acestora un aer vintage sau rustic, în funcție de restul decorului. Dimensiunea acesteia este în general în jurul dimensiunilor următoare: lățimea – 8 cm, lungimea – 18 cm.

Caramida aparentă tradițională Deco Brick

Celelalte tipuri de cărămidă aparentă pot avea dimensuni fixe, dar și cu lungimi variabile. Aceste lungimi libere (LL) ale cărămizilor creează o structură dinamică, pariticipând la imprimarea unei „mișcări” mai dinamice spațiului amenajat, în timp ce dimensiunile constante sunte destinate placărilor cu tendințe clasice, arhaizate. Ambele funcții estetice sunt la fel de spectaculoase, în funcție de specificul urmărit.

(Mulți consideră pe bună dreptate cărămida aparentă o alternativă viabilă la mozaic. Deci înainte de a porni în căutarea unui preț bun pentru mozaic, consultați și gama cărămizilor aparente.)

Efectul vizual dominant este unul liniar, iar această impresie de echilibru este dublată de textura particulară a cărămizilor. Astfel, avem cărămizi buciardate (cu margini drepte), precum travertinul Airon, antichizate (cu margini rotunjite), ca sandstone-ul și marmura. Se poate vedea din descrierea aceasta a suprafețelor că oferta este completa: găsim și produse neprelucrate, dar și produse cu texturi delicate.

Travertin Airon Buciardat

De exemplu travertinul Airon Antique sau Airon buciardat se potrivesc unei atmosfere mai dure, folosite în general la exterior  (terase acoperite sau semiacoperite, fațade). Cărămida aparentă Rainbow Fileti Antique sau Red Fileti Antique prezintă un aspect mai nisipos, în timp ce marmura Thassos Fileti Antique impresioneaza printr-o delicatețe mătuită.

Sandstone Rainbow Fileti Antique

 Unde putem folosi cărămida aparentă

Multitudinea de finisaje și culori permite folosirea acestor produse în living, baie, bucătărie, dormitor, dar și în cafenea, restaurant, birouri etc. În exterior, cărămida aparentă se poate utiliza la placarea fațadelor, a soclurilor, gardurilor etc. Expresivitatea complexă a acestor materiale se potriveste perfect și la placarea șemineelor sau la realizarea diferitelor chenare decorative pentru ferestre și uși.

Marmura Thassos Fileti Antique

Nu recomandăm placarea integrală a unei încăperi cu un singur tip de cărămidă aparentă, o astfel de abordare putând genera monotonie cromatica și geometrică, chiar o ușoară stare de claustrofobie, dar… sunt excepții. Presupunând că vă hotărâți la o asemenea decorare de interior, alegeți o pardoseală, decorațiuni și mobilier în culori puternic contrastante cu pereții sau care să creeze o armonie coloristică la nivel de tonuri. În acest caz, poate cel mai bine este să apelați la un specialist.

Sandstone Red Fileti Antique                                                      Travertin Airon Antique

 Cum se montează caramidă aparentă

Montarea pe rigips presupune folosirea unei plase de tip rabit. Dacă montajul se face până la o înălțime de 3 metri, placarea se efectuează direct pe termosistem. Pentru montaje la înălțimi de peste 3 metri, avem nevoie de plase tip Buzău. În ambele cazuri se recomandă adezivul Weber.Set Stone. Indiferent de înălțime, placarea acestor produse este un proces foarte simplu de realizat.

Foarte important! Orice piatră naturală are nevoie de impermeabilizare la perioade regulate. După montaj, piatra se curăță în profunzime prin decapare, folosint, de exemplu, produse din gama LTP.

Așadar, cărpămida aparentă reprezintă una dintre soluțiile simple prin care puteți conferi o atmosferă nouă, relaxantă și total surprinzătoare oricărui spațiu, fie el interior sau exterior, rezidențial sau comercial.

 

Sursă foto: piatraonline.ro

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply