Oxalisul meu iernează la rece

2
cameleon
Foto: Georgeta Mîndru
Georgeta Mîndru, Mangalia, jud. Constanța
Dragi prieteni, Dețin câteva specii de flori pe care le îngrijesc cu mare dragoste, ca mulți dintre voi. Mulțumesc celor care m-au ajutat cu flori sau sfaturi. Vă scriu cum îmi ocrotesc plantele pe timp de iarnă.
Începând cu luna octombrie, am tăiat hibiscusul până la 3-4 noduri, ultimul fiind orientat spre exterior. I-am săpat pământul și l-am dus în balconul închis unde și iernează. Mușcatele drepte și cele curgătoare le-am tăiat, le-am săpat pământul și le-am pus pe pervazurile ferestrelor, unde este cald. Până la primăvară le dau deja lăstari noi, pe care îi pun într-un vas cu apă la răcoare, până la primăvară când îi voi fasona și îi voi planta în ghivece cu pământ de flori, până vor face rădăcini. Mențin pământul umed și-l acopăr cu folie, pe care o mai ridic uneori pentru a le aerisi. Oxalisul și zefirantisul puse în ghivece, le las la rece, le mai ud foarte puțin, o dată la lună, până în primăvară când le pun la lumină, le schimb pământul și le înmulțesc. Leandrul l-am curățat de praf, l-am stropit și l-am dus la răcoare. Passiflora am tăiat-o la o treime din lungimea lăstarilor, dar am lăsat-o pe balconul deschis până a dat frigul. În articolul din revista Practic Idei nr. 10/2012 am scris că-mi doresc unele plante pentru grădina din fața balconului și rugam cititorii revistei să-mi trimită și mie dacă au. Am rămas plăcut suprinsă când am fost sunată de doamna Stela Evdochia din com. Ciocănești, jud. Suceava, care este o cititoare fidelă a revistei Practic Idei și despre care am citit un articol în nr. 10/2007. Mi-a spus că îmi va trimite unele plante din cele enumerate de mine în primăvară. Dar o surpriză și mai mare mi-a făcut domnul Gheorghe Cojocaru din Drăgănești-Olt, care mi-a trimis un colet cu mai multe plante, dar și semințe de flori. Nu vă spun cât m-am bucurat, deoarece nu mă așteptam să mai existe și asemenea oameni cu suflet mare și țin să le mulțumesc pe această cale și mă rog să le dea Dumnezeu sănătate. M-am bucurat la fel de mult și de premiul acordat de revistă și mulțumesc întregii echipe redacționale. Din acești bani mi-am cumpărat o Bougainvillea pe care mi-o doream foarte mult. Vă scriam în acel articol despre o clematită pe care credeam că am pierdut-o și pe care nu am aruncat-o din ghiveci și bine am făcut, căci la începutul lui octombrie i-a dat un lăstar nou și m-am bucurat foarte mult văzând că nu am pierdut-o. Mai am o rugăminte la cititorii revistei, să-mi scrie și mie cei ce știu ce fel de floare este floarea mea, cum se numește și cum se îngrijește și ce dăunători o atacă, deoarece persoana care mi-a dă-
ruit-o nu cunoaște multe date, decât că înflorește ca o margaretă galbenă. În încheiere, doresc tuturor cititorilor sănătate multă și flori frumoase, iar redacției multă sănătate și la cât mai multe reviste!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Si eu ma lantana, dar este plantata in curte. Iarna trecuta am lasat/o in curte, dar a ingetat (d/na de la florarie a zis ca nu ingheata iarna – gresit ingheata). Este si foarte inalta dar si foarte lata. Daca stiti cum sa o pastrez pentru iarna va rog sa/mi scrieti pe adresa sau pe fb. Multumesc!!!!

  2. Pingback: Florilor le place muzica | Revista Practic idei

Leave A Reply