Ornamente de Crăciun cu metoda kirigami

1

Camelia Tașcă, Iași, jud. Iași
Dragi prieteni Practic(i),
Sărbătorile de iarnă sunt foarte aproape şi sunt convinsă că fiecare dintre voi se gândeşte la ce pregătiri  să facă pentru a le întâmpina cum se cuvine.
Pentru cei care vor să-şi împodobească locuința cu bani puțini vă propun să realizați ornamente din hârtie prin tehnica kirigami pentru a celebra venirea iernii. Aşa cum sugerează şi numele, kirigami este un termen de origine japoneză, semnificând „tăierea hârtiei” (kiru = a tăia, kami = hârtie) şi denumind o tehnică înrudită cu mult mai cunoscuta origami. De obicei, o lucrare realizată în tehnica kirigami se caracterizează prin simetrie şi realizarea ei începe prin plierea hârtiei, care apoi este tăiată, finisarea concretizându-se prin depliere. Se pot crea impresionante lucrări complexe, tridimensionale, utilizate pentru bricolarea unor felicitări pop-up, la a căror deschidere modelul se depliază în relief.

kirigami
Foto: Cameia Tașcă
Ceea ce vă prezint este însă foarte simplu, ornamentele putând fi realizate chiar şi de către copii. Ele pot avea diferite dimensiuni, pornindu-se mereu de la un pătrat dintr-o coală de hârtie. Fulgii din hârtie pot decora ramurile pomului de Crăciun sau ferestrele casei, putând fi de asemenea aplicați pe felicitări handmade şi pe cutiile de cadouri sau înşirați pe ață ori pe panglici atârnate. Pentru a obține un fulg se începe cu plierea unei coli pătrate de hârtie albă, urmărind apoi etapele prezentate în desen, unde am marcat vizibil două posibile modele care se decupează. Se pot crea diverse forme de fulgi, după fantezia şi îndemânarea fiecăruia.
 
kirigami
Foto: Camelia Tașcă
Ceva mai dificil este fulgul tridimensional, construit din şase piese. Pentru o piesă se porneşte tot de la o coală pătrată de hârtie, de preferat cu fețe de culori diferite pentru evidențierea modelului. După dubla pliere a foii se taie fâşii pe muchia îndoită, numărul acestora variind în funcție de dimensiunea colii folosite, dar nu trebuie să fie foarte subțiri. După tăiere se desface pătratul de hârtie şi se unesc prin suprapunere primele două colțuri opuse din mijlocul acestuia, cu bandă scotch sau cu lipici. Apoi se întoarce coala şi se unesc aşadar în plan opus următoarele două colțuri. Se repetă procedeul până se unesc colțurile de pe ultimul rând. După ce sunt gata, cele şase piese se unesc cu lipici sau prin capsare, unindu-se mai întâi toate cele şase vârfuri, apoi laturile, câte două, într-o rozetă. Dacă doreşti însă să obții o ghirlandă, poți uni mai multe astfel de piese în linie, unindu-le la nivelul ultimelor colțuri împreunate.
Tot pentru a realiza o ghirlandă, se pot crea piese îndoind coala pătrată de hârtie de trei ori până se obține un triunghi reprezentând a opta parte din întreg. Acesta este tăiat cu mare atenție în fâşii subțiri prin tăieturi alternative din stânga şi din dreapta lăsând de fiecare dată o margine de câțiva milimetri (vezi desenul). După depliere, se obține o piesă care se desface ca un coşuleț. Ghirlanda se obține prin unirea capetelor mai multor piese În fotografie se pot vedea două astfel de piese unite. Pentru realizarea acestor ornamente se poate folosi hârtie glacé, coli colorate pentru împachetat cadouri sau chiar cele folosite la ambalarea florilor.
Sper că ideile mele vă vor fi de folos şi că aceste ornamente vă vor readuce în suflet emoția aşteptării lui Moş Crăciun şi bucuria sărbătorilor aşa cum le trăiam cu toții când eram copii. Sărbători fericite alături de cei dragi tuturor prietenilor revistei şi redactorilor Practic(i)!
Foto: Camelia Tașcă

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Gentute handmade | Revista Practic idei

Leave A Reply