Origami, o modalitate inedită de reciclare a hârtiei

2
Foto: Violeta Ghițan
Violeta Ghițan, Iecea Mare, jud. Timiş
Dragă redacție,
Ați realizat o revistă de care nu te poți plictisi niciodată şi este foarte utilă pentru generația de azi.
Vă spun ce am realizat eu din câteva resturi de hârtie rămase de la testele pe care le dădeau copiii la școală. Ca să nu arunc toate acele coli, am început să pliez bucățele de hârtie, la început mai stângaci, apoi din ce în ce mai bine, apoi am început să le asamblez folosind diverse modele. Se pot folosi reviste vechi, de care nu mai ai nevoie, sau chiar hârtie de calitate, albă sau colorată, care se găseşte în librării. Din aceste hârtii creezi obiecte decorative folosind tehnica origami.
Tehnica de bază te ajută să confecționezi niște module de hârtie care apoi pot fi asamblate în diverse moduri, pentru a obține lebede, păuni,  vaze, brăduți etc.
Cum se face: se ia o hârtie A4, se împătureşte în două și iar în două și tot așa, până ai 32 de bucățele, pe care le decupezi şi împătureşti separat.
Îndoi pătratul pe linia orizontala de pe mijlocul acestuia, apoi aduci vârfurile laturile dreptunghiului obținut pe linia verticală de pe mijlocul figurii, ca atunci când împăturești o bărcuță de hârtie.
Întorci hârtia pe verso, îi ridici colțurile de jos către interiorul triunghiului, apoi pliezi baza peste acestea și, la final, îndoi triunghiul pe linia verticală de pe mijloc, către interior.
Dacă ai împăturit bine, pe verso (fața inițială) ar trebui să ai acum o deschizătură pe mijloc, care lasă la vedere cele două “buzunărașe”.
Și așa ajungem la asamblare. Fiecare modul din acesta are două buzunărașe pe față și două “piciorușe” la bază. Aceste două piciorușe se bagă în buzunarele a două module, câte unul în fiecare modul, unindu-le; astfel obținem un șir de module.
Primul se poate introduce în buzunarele ultimului modul și obținem un cerc, care este baza modelului. Rândul următor se introduce asemănător, folosind vârfurile a două module drept piciorușe pentru buzunarele celui de deasupra. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Jurnal special | Revista Practic idei

  2. Pingback: Vaze din materiale reciclate | Revista Practic idei

Leave A Reply