Orhideele pretind aer umed

0

Valeria Marian, Oradea, jud. Bihor
Stimată redacție și dragi prieteni,
Considerând că experiențele și sfaturile împărtășite de către cei pasionați de a crește plante și flori sunt oricând binevenite, vă descriu și eu felul prin care trec peste iarnă plantele mele de ghiveci.
Încăperile cu încălzire centrală din apartamentele de bloc nu pot oferi chiar tuturor plantelor locul și condițiile potrivite. Indiferent, însă, de loc și anotimp, fără excepție, toate au nevoie de aer, apă, lumină și hrană. Deși le iubesc și le prețuiesc în mod egal pe toate, o atenție deosebită le dau celor care înfloresc în această perioadă, fără a le neglija însă nici pe cele decorative prin frunze. În lunile de iarnă, în spațiile mai calde ale casei, îmi înfloresc superb orhideele, trandafirii japonezi, Anthurium, Amarylis, violetele de Parma și Crăciunițele.

orhidee
Foto: Valeria Marian
Având nevoie de multă lumină, 10-15 ore pe zi, cele trei tipuri de orhidee Phalaenopsis cu florile albe, roz și vișinii, Cymbidium și Zygopetalum stau pe pervazul ferestrelor de la bucătărie și sufragerie. Fiind crescute în vase și ghivece transparente, lumina le priește, chiar și rădăcinilor. Deși preferă în general temperaturi ridicate de 21-24 grade Celsius, iarna se mulțumesc și cu 16-18 grade Celsius, care pot scădea noaptea până la 3-4 grade Celsius. Esențială pentru ele fiind o mare umiditate a aerului, le îndeplinesc această dorință cu ajutorul unor umidificatoare cumpărate din comerț, pe care umplute cu apă le agăț de calorifere. De asemenea câteva boluri cu apă și o tăviță cu pietriș ud, prin apa care se evaporă treptat din ele măresc umezeala aerului din jur. Cam o dată pe săptămână le ud moderat, iar o dată pe lună le fertilizez cu un îngrășământ lichid special pentru orhidee. Ocazional le pulverizez, de obicei dimineața, cu jeturi ușoare de apă călduță dedurizată. Orhideea Zygopetalum se dezvoltă dintr-un pseudobulb care se află pe suprafața compostului, bulb pe care am grijă să-l feresc la udare, pentru că poate putrezi ușor.
Spectaculos înfloresc aproape de lumină și trandafirii japonezi (Hibiscus rosa sinensis) cu flori mari bătute, de culoare roz, piersică și roșu, care din păcate durează doar o zi sau două, însă bobocii care apar succesiv dezvoltă repede alte flori. Nu le place să fie mutați de la locul stabilit, iar solul trebuie controlat să nu fie nici prea ud, dar nici uscat. În această perioadă, o doză minimă de îngrășământ lichid în apa de udat, o dată sau de două ori pe lună, le este suficientă. Din lipsă de spațiu, înainte de a-i muta din balcon în casă, îi tund ușor, deoarece cresc vertiginos. Deosebit de frumoase sunt și florile exotice de Anthurium, cu petalele cerate netede sau ușor încrețite, în funcție de soi. La soiul pe care îl am eu, Anthurium andreanum sunt deosebite și frunzele mari și lucioase în formă de inimă. Cu compostul menținut umed prin udare la 3-4 zile, multă lumină și temperatură ridicată, florile rezistă timp îndelungat. Frunzele parcă ar fi date cu lac, le mențin curate pulverizându-le și ștergându-le apoi cu o cârpă moale.
Din noiembrie și până la sfârșit de ianuarie, Crăciunițele (Schlumbergera truncata) întâmpină sărbătorile de iarnă cu mulțimea de flori albe, roșii și portocalii. Ele rezistă destul de bine și într-un aer mai uscat și cu apă mai puțină. În camera cea mai răcoroasă a locuinței, la lumină în fața geamului, le merge bine ciclamelor, gențianei japoneze (perenă de pădure) cu niște frumoși clopoței albaștri, unora dintre begonii și azaleelor.
azalee
Foto: Valeria Marian
Atât ciclamele cât și azaleele, cele mai des întâlnite la noi din grupa Rhododendronilor sinussi trebuie să aibă chiar și la răcoare compostul în permanență mai umed. Ciclamelor le torn apa doar în farfuria de sub ghiveci, iar apa neabsorbită o arunc. Tot la răcoare, în locurile mai întunecoase iernează fucsiile care își pierd acum frunzele, mușcatele tunse și curățate, floarea de cristal (Delospernea) veșnic verde și câțiva cactuși care nu mai primesc apă deloc. Din lipsă de spațiu hortensia și datura le-am mutat pe casa scărilor, iar pe balcon au rămas doar trandafirii bine împachetați în „haine” de iarnă. Despre multe alte flori neamintite acum, vă povestesc cu altă ocazie. Celor din redacție, precum și prietenilor mai vechi sau mai noi ai revistei, le doresc multă sănătate și succes!
Foto: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply