Orhideea cea elegantă nu este deloc pretențioasă

1
orhidee
foto: Claudia Poppel
Claudia Poppel, Hunedoara
Dragi prieteni,
Originară din Brazilia, orhideea este planta cu flori deosebite în privința formei lor, care trezește întotdeauna sentimente de admirație și de curiozitate în același timp.
Orhideele au frunze simple de formă ovală, de o consistență mai mult sau mai puțin coriacee. Structura și aspectul frunzelor sugerează o serie de reguli la îngrijirea plantelor, în funcție de specie:
Cele cu frunze groase, suculente, se udă puțin;
Cele cu frunze care cad în fiecare an au nevoie de repaus profund de lungă durată;
Cele cu frunzele moi și persistente se udă constant fără întreruperi;
Cele cu frunze cilindrice au nevoie de spații călduroase suportând și insolația.
Rădăcinile aeriene sunt specifice orhideelor. Ele îndeplinesc funcțiile de absorbție și depozitare a apei cu săruri minerale, de respirație și chiar de fotosinteză. Ele sunt foarte dezvoltate în raport cu restul plantei reprezentând uneori până la două treimi din masa vegetativă.
Aceste rădăcini filiforme și cărnoase prezintă la exterior un țesut spongios special, cu proprietăți asemănătoare unui burete sau hârtie de sugativă. El absoarbe apa rapid. Sub acesta se găsește un strat suberos gros care împiedică evaporarea apei absorbite și joacă un rol important în protecția termică a plantei.
Acest țesut cuprinde de asemenea spații largi pline cu aer care dau o nuanță argintie rădăcinilor. Pentru ca respirația plantei să se desfășoare corect este important ca țesutul exterior al rădăcinilor aeriene să se deshidrateze cel puțin parțial între două udări. Aceasta presupune un interval suficient între udări, asigurarea unui bun drenaj și implicit a unei bune aerisiri a substratului.
Funcția de fotosinteză poate fi asigurată parțial atunci când rădăcinile capătă culoarea verde. Starea de sănătate a plantei se reflectă în rădăcinile aeriene. Dacă acestea își pierd culoarea albă-sidefie, ori este vorba de îmbătrânire și este normal să fie așa, ori dacă se întâmplă de timpuriu atunci este vorba de o suferință a plantei ce se poate datora udării excesive sau fertilizării incorecte.
La orhidee există o diversitate inegalabilă a formelor, culorilor și mărimilor în privința florilor.
Dimensiunile florilor pot varia de la câțiva milimetri la 40-50 cm în faza de deschidere completă a florii. La majoritatea speciilor, vegetația intensă începe primăvara moment în care se poate interveni cu lucrarea de transplantare dacă aceasta se impune a fi făcută. Atunci când membranele verzi ale pseudobulbilor devin cenușii se începe conducerea plantei spre perioada de repaus prin diminuarea udărilor și scăderea temperaturii. La sfârșitul repausului, când reapar frunze noi, se intensifică udarea și se ridică temperatura.
O lumină neconformă cu nevoile plantei este un factor limitant al creșterii și dezvoltării ei. Modificările culorii frunzelor sunt indicii ale nivelului de iluminare. Astfel, lumina prea intensă provoacă o anume paloare, pete galbene sau o pigmentație roșiatică. Dacă ea e însoțită de căldură excesivă apar arsuri pe frunze, urmate de necroze. Frunzișul verde închis este expresia unei luminozități mai slabe. În timpul formării bobocilor și florilor, orhideele au nevoie de mai multă lumină decât în restul perioadei de vegetație.
Expunerile în ferestre orientate spre est și vest sunt bune pentru cele mai multe orhidee. Camerele cu ferestre orientate spre nord sunt acceptabile numai vara pentru speciile care preferă umbra. Ferestrele orientate spre sud sunt ideale iarna, dar în celelalte sezoane trebuie instalate perdele, storuri, pentru umbrire între orele 11-16 în luna aprilie și între orele 10-18 din mai până în august.
Apa este factorul cel mai implicat în cultivarea orhideelor. Adeseori orhideele sunt distruse prin exces de apă mai mult decât prin orice alt factor. Așa cum am arătat în rândurile de mai sus, orhideele sunt prevăzute cu rădăcini aeriene a căror funcționare necesită o uscare aproape totală între udări. Aceste rădăcini îndeplinesc și funcția de respirație. Dacă suprafața lor este permanent umedă schimbul de gaze nu se face și planta se asfixiază. Concluzia care se desprinde este că udarea se repetă numai când pământul începe să se usuce. Orhideelor le place contactul cu apa cu condiția să fie din abundență și pentru o scurtă durată. Substratul trebuie să se usuce destul de repede. Această alternanță de umiditate și secetă este o altă cheie a succesului cu aceste plante, pe lângă cea a diferenței între căldura zilei și răcoarea nopții. Intervalul dintre udări depinde de temperatura aerului, de anotimp, de substratul de cultură, de vârsta și mărimea plantei, de materialul din care este făcut recipientul etc.
Câteva reguli de bază permit estimarea ritmului udării:
cu cât temperatura este mai ridicată și soarele mai puternic, cu atât se udă mai frecvent;
plantele din ghivece mici se udă mai des decât cele din ghivece mari;
pământul din ghivece de lut se usucă mai repede decât cel din ghivece de plastic;
plantele suspendate care sunt mai bine ventilate se udă mai des.
Umiditatea atmosferică de 60-70% este climatul ideal pentru orhidee și aceasta trebuie avută în vedere deoarece în apartament deseori umiditatea scade sub 50-40%.
Apa folosită la udare trebuie să fie la temperatura camerei. Apa de ploaie sau din topirea zăpezii e cea mai bună. Metoda de udare cea mai bună constă în turnarea apei direct pe pământul din ghiveci.
Orhideele cresc bine în aer proaspăt. Aerisirea se face astfel încât plantele să nu fie supuse curenților de aer. Prin aerisire plantele se feresc și de supraîncălzire.
Substratul de cultură trebuie să fie format din: turbă fibroasă, scoarță de conifere, pământ de frunze, pământ de ferigi, cărbune vegetal, polistiren expandat, perlit. Pe parcursul perioadei de vegetație orhideele trebuie fertilizate de două ori pe lună pentru a le asigura o creștere optimă. În timpul sezonului rece, fertilizarea se rărește la o dată pe lună.
Apariția pe frunze de pete galbene adâncite care apoi devin negre e iarna urmarea nopților prea reci sau a apei reci folosită la udare.
Orhideele, aceste frumoase plante, nu au nevoie de o îngrijire deosebită, ci doar de o atenție și o afecțiune fără margini. Să vă bucurați la început de primăvară, ca și pe tot parcursul anului, de cele mai frumoase flori din lume.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. As avea si eu o intrebare: orhideele mele au radacini excesive crescute deasupra solului. Sufera de ceva, le ud prea des sau care este efectul ? Credeti ca le-as putea taia, sau ce sa le fac? Planta va fi afectata cu ceva daca le tai? Planta este foarte frumoasa si nu de semne ca ar suferi de ceva si radacinile par foarte sanatoase doar ca nu sunt foarte estetice fiind crescute deasupra ghiveciului!

Leave A Reply