Oradea, un oraș splendid (III)

0

Sunt mulți ani de când citesc cu plăcere revistele Practic, iar Practic Idei este prima pe care am descoperit-o. Vă scriu despre puternicele impresii pe care ni le-a lăsat orașul Oradea.
Caută și primele două părți ale articolului aici și aici!

Foto: arhiva personală

Am trecut apoi podul, am fotografiat fascinați clădirile Teatrului și ale Hotelului Continental și ne-am odihnit puțin pe terasa Butoiului de aur. Deși la exterior clădirea nu impresiona, interiorul ne-a oferit încă o surpriză de proporții cu plafoanele lui bogat decorate. Strada Republicii este locul de promenadă al orașului, cel în care te întâlnești cu prietenii, dacă ești localnic. Și dacă ești turist, oprirea la una din multele cafenele este o idee de reținut. La o cafea sau înghețată, poți „gusta” mai în tihnă frumusețea clădirilor. Fațadele Art Nouveau sunt remarcabile, unele nu erau încă renovate, dar splendoarea trecută se împletea cu farmecul vechimii. Câteva mi s-au părut de-a dreptul speciale, stilul acestora amintind de Veneția. Încă din Evul Mediu, orașul a atras mulți italieni, probabil pentru că aveau un mediu economic favorabil. Și nu poți să treci pe strada Republicii fără să te oprești pe scaunul de lângă scriitorii maghiari, să faci o poză alături de ei. Tot aici se află și statuia lui Aurel Lazăr, unul din artizanii Marii Uniri.
Cu gândul la drumul de o noapte întreagă ce ne aștepta, ne-am refăcut forțele la masă pe malul Crișului și am vizitat și Casa Darvas la Roche. Reprezentativă pentru oraș, aceasta încă nu este renovată la exterior, însă am înțeles că urmează. Este construită în stilul Art Nouveau-Secession. La interior se poate vedea cum locuiau oamenii înstăriți ai vremii. Cei doi proprietari erau industriași și mobilierul este din lemn sculptat. O superbă colecție de design vestimentar își găsise locul de expunere în deosebitul edificiu. Cu o fațadă și o terasă ce se deschid spre malul Crișului și multe elemente deosebite, Casa Darvas La Roche merită din plin o vizită a turiștilor pasionați de arhitectură și design interior.

Foto: arhiva personală

Timpul nostru se scursese la fel de repede ca la prima vizită, locuri de vizitat încă mai erau, așa că poate în vara aceasta mai facem încă un drum. Nu de alta, dar Dealul Ciuperca și Aquapark Nymphea sunt obligatoriu de văzut.
Oradea este un muzeu în aer liber și noi toți, inclusiv fiul meu de 13 ani, ne-am îndrăgostit de el. Vizitați-l și voi măcar o dată! Vă doresc tot binele din lume!
TextMihaela Dămăceanu, Bucureşti

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply