Oly, un metis adorabil

0

Am citit multe articole din revistă despre diverse rase pure de câini, dar eu aș vrea să vă povestesc despre un câine metis obținut din încrucișarea a două rase: bichon maltez și caniș.
Fiica și ginerele meu au cumpărat un pui de cățel, bichon maltez, cel puțin așa li s-a spus, ca animal de companie. Numai că, atunci când a fost dus la medicul veterinar micul patruped, li s-a spus că este un metis dintre un bichon și un caniș.
Oly este mascul și are caracteristicile ambelor rase. De la rasa caniș are trupul robust, proporționat, lungimea depășind înălțimea, nasul negru, ochii de culoare închisă, urechile lungi, atârnând de-a lungul obrajilor, mai late la bază și rotunjite la margini. Blana este de culoare albă şi buclată. A crescut până la înălțimea de 40 cm şi are o greutate de 15 kg, deci este un caniș de talie mijlocie. Comportamentul este clar de bichon maltez, este blând şi jucăuş, a învățat uşor comenzi simple: dă salut, face pe „mortul”, latră la comandă, se târăşte, sare peste scaune şi multe altele. La început, toate acestea le-a făcut pentru mici recompense, apoi numai de plăcere.
Când doarme, se întinde pe o parte cu labele sprijinite sus, pe perete. În autoturism are locul lui, legat în lesă, pe unul din locurile din spate. Aşteaptă în maşină, cu geamul uşor întredeschis sau în fața magazinului, cu lesa lângă el.

Foto: www.pixabay.com
A fost lăsat de câteva ori la noi, la țară, când copiii au fost plecați de acasă. Întâi s-a frecat cu botul de covoare, credeam că a făcut alergie la ceva, l-am filmat şi am arătat imaginile medicului veterinar, care ne-a explicat că aşa îşi marchează teritoriul, imprimând cu mirosul lui obiectele din jur. S-a adaptat destul de repede, doar în prima noapte a scheunat, apoi a prins drag de mersul pe câmp, unde îl lăsam liber să alerge şi să intre în toate bălțile. Apoi trebuia să-i facem duș. Știe să împingă plasa de la uşă pentru a ieși singur afară în curte, iar dacă vrea în casă se postează în fața uşii şi latră scurt. Se bucură intens când ne vede, îi tremură blana pe el de bucurie, sare, dă din coadă, nu latră, vrea să se joace cu noi. Cea mai mare plăcere a lui este să-i dau voie să stea lângă mine, pe fotoliu, când tricotez. Se face covrig, îl mângâi puțin şi doarme.
Îi este frică de muşte şi fuge de ele în casă.
Ca îngrijire, trebuie acordată o atenție deosebită urechilor, deoarece fiind lăsate obturează canalul auditiv şi astfel urechile sunt predispuse la infecții. De asemenea, trebuie tuns regulat părul din urechi.
O alimentație nepotrivită poate duce la îngălbenirea blănii şi de aceea, la recomandarea medicului veterinar, Oly primeşte hrană antialergică. Este un cerşetor înnăscut, când pregătim ceva la bucătărie, se apropie şi te priveşte fix şi nu mă pot abține să nu-i dau o bucățică de cartof sau morcov; numai legume are voie.
Blana este periată săptămânal cu o mănușă specială, ochii sunt curățați zilnic, iar când bea apă ştie să vină singur să îi fie ştearsă barba cu un prosop absorbant de hârtie.
Are toate vaccinurile la zi și i s-a implantat și microcip. Este dus frecvent la tuns, părul din vârful capului nu trebuie să-i intre în ochi, şi la medic pentru golirea glandelor anale.
Este un câine de apartament, alert la orice zgomot suspect, dar este scos la plimbare de două-trei ori pe zi şi, atunci când este posibil, e lăsat să alerge fără lesă. Atunci când în familie a apărut şi un bebeluş a fost foarte curios, dar și protector. Oly era cuminte, curios să-l miroasă pe bebeluş, îl caută prin casă când vine de afară (face prezența). Nu s-a deprimat, pentru că s-au jucat cu el şi nu a fost ignorat. Fiecare are jucăriile lui, este foarte înțelegător cu nepoțelul meu de doi ani. Iubiți animalele, merită! Numai bine!
Text: Viorica Axinte, com. Părău,  jud. Braşov
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply