Octombrie, luna plantării de toam­nă a zmeurului și a murului (III)

0

După cum v-am spus în numerele trecute, cultura zmeurului și a murului fără ghimpi este o afacere bună, așa că revin cu detalii despre înființarea plantației.
Caută și primele două părți ale articolului ca să afli despre condițiile de climă și sol și alte aspecte importante!
Personal, am plantat murul și zmeurul atât toamna, cât și primăvara cu rezultate bune. Gropile vor avea dimensiunile de 30x30x40 cm. Se pune în groapă mraniță de frunze sau gunoi de grajd bine fermentat lăsând loc pentru rădăcinile butașului, apoi se așază butașul care trebuie să vină cu coletul la nivelul solului, se completează cu mraniță, se presează bine, apoi se udă cu circa 2-3 l apă la groapă.
La zmeur, după plantare și udare, se formează un mușuroi de pământ în jurul tulpinii cu înălțimea de 10-15 cm iar restul tulpinii de deasupra mușuroiului se retează. La mur, se acoperă butașul cu resturi vegetale pentru a fi protejat împotriva înghețului de peste iarnă.
Distanțele de plantare pot fi la mur 1-1,5 m pe rând, iar între rânduri de 1,8-2,5 m iar la zmeur plantarea pe rând se face la distanța de 0,3-0,5 m, iar între rânduri distanța va fi de 1,8-2,5 m. În cazul în care lucrările de întreținere a culturii se fac mecanizat, se va lăsa un spațiu mai mare intre rânduri, până la 3-3,5m, pentru a permite accesul utilajului. În cazul terenului înclinat, gropile se execută în vetre de 70×70 cm sau în terase continue orientate pe curba de nivel, creând astfel posibilitatea reținerii apei provenite din ploi sau prin udare direct la groapă.
Dacă procedați astfel, nu vă rămâne decât să așteptați venirea primăverii și ivirea primilor lăstari. Dar până atunci mai este mult timp. Pentru că tot este sezonul preparării vinurilor și pentru ca mulți dintre cititori m-au întrebat cum se prepară vinul din mure, trimit și o rețetă.

Vinul de mure

Pentru a obține 50 de litri de vin de mure aveți nevoie de: 20 kg de mure bine coapte, 7-8 kg de zahăr pentru un vin mai acrișor sau 8-10 kg pentru un vin mai dulce, 30 l apă filtrată, apă dedurizată sau plată.
Cum procedați: Luați murele și le zdrobiți într-un vas, fie toate odată, fie cantități mai mici în mai multe reprize pentru o zdrobire mai bună. Sucul rezultat și pulpa rămasă după zdrobire le turnați într-un vas de aproximativ 60 l din plastic, adăugați zahărul după preferințe, apoi cei 30 l de apă. Amestecați bine conținutul până se dizolvă tot zahărul, iar lichidul devine dulce și aromat, apoi închideți vasul cu un capac ermetic pentru a nu pătrunde aerul.
Eliminarea dioxidului de carbon rezultat din fermentație se face printr-un furtun introdus cu un capăt în capacul vasului de plastic, iar celălalt capăt într-un vas cu apă pentru a nu permite pătrunderea aerului.
Lăsați compoziția la fermentat în condiții de temperatură fără variații mari circa 3-4 săptămâni, după care lichidul din vas îl mutați într-un alt vas sau o damigeană de 50 l printr-un furtun și prin filtrare cu un tifon sau printr-un dispozitiv special de filtrare. Lăsați alte 3-4 săptămâni lichidul să se limpezească, apoi îl “trageți” de pe drojdie fie într-o damigeană, fie în sticle sau PET-uri. Așa va rezulta vinul cel rubiniu, ușor aromat și dulceag tocmai bun de așezat pe masa de sărbători sau în alte zile festive, lângă bucate alese pentru rude și prieteni.
Cei interesați de material săditor pentru cultivarea murului și a zmeurului mă pot contacta pe telefonul 0744.788.920 sau la e-mail [email protected]
ing. Ion Chițu, loc. Cocorăștii Misli, jud. Prahova

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply