Obținerea semințelor

1
stativ seminte
Foto: arhiva Practic-Idei
Ioana Preda, Bucureşti
Stimată redacție,
Mulțumesc mult pentru articolul publicat în nr. 1/2012. Sunt plăcut impresionată de noua formă dată revistei şi mă bucur că sondajul are un alt format. Felicitări întregului colectiv redacțional! Mă preocupă lucrările care încep în luna martie, aşa încât doresc să vin în ajutorul celor ce posedă o grădină de legume cu informații despre însămânțare.
Ceapa. În luna martie se însămânțează arpagicul pentru producerea cepei, semințele de ceapă pentru obținerea arpagicului şi se pun în pământ 30 cepe mari, uscate, pentru producerea semințelor de ceapă. Aveți grijă să puneți câte 10 cepe mari, sănătoase din ceapă roşie, albă şi ceapă de apă, asigurând astfel tot sortimentul pentru consum. Sămânța se recoltează în august-septembrie, se usucă bine şi se păstrează în pungi de hârtie cu etichete.
Prazul. Se păstrează 20 fire de praz sănătoase, viguroase, mari şi cu rădăcină, în pivniță, beci sau în magazie, într-o lădiță cu nisip. În primăvară se plantează fir cu fir prazul în grădina de legume şi se udă în permanență. Când semințele s-au copt, prin august-septembrie se culeg, se usucă bine şi se pun în pungi de hârtie sau săculeți de pânză cu etichete. Aveți grijă că sămânța seamănă foarte bine cu sămânța de ceapă. Sămânța ține 2-3 ani, dar se recomandă folosirea celei de 1 an.
Varza şi conopida. Din toamnă alegeți câteva verze frumoase, sănătoase, cu rădăcină, pe care le păstrați în lădițe cu nisip în pivniță, beci sau magazie. Cum au trecut nop­țile geroase şi înghețul, la începutul lunii martie, plantați în grădină verzele şi le urmăriți evoluția, de la înflorire până la obținerea semințelor. Varza se îngroapă în pământ până la căpățână, după ce s-au cu­rățat foile galbene sau putrede. Sămânța se recoltează la începutul lunii august şi se poate păstra 4-5 ani având puterea de a încolți. La fel se procedează cu varza roşie şi varza de Bruxelles.
Conopida. În acest caz se aleg câteva conopide din recolta de primăvară şi se lasă să înflorească, obținând să­mânța atât de căutată. Aceasta rămâne viabilă până la 5 ani.
Morcovul. Pentru sămânță se aleg câțiva morcovi frumoşi, drepți, dezvoltați, dar nu prea groşi, cărora li se lasă neatinse frunzele de la mijloc şi se păstrează peste iarnă în nisip, în pivniță până în luna martie. Apoi se plantează pe un loc bine pregătit la o depărtare de 50-70 cm între fire (după mărimea varietății). Sămânța se recoltează în luna august, se pune în pungi de hârtie cu etichetă şi ține 3-4 ani.
Păstârnacul.  Se procedează la fel ca la morcov, dar sămânța se păstrează 1-2 ani.
Pătrunjelul. Se procedează ca la morcov, doar că sămânța ține 3 ani şi răsare foarte încet, abia după o lună întreagă de la însămânțare.
Țelina. Pentru să­mânță se aleg câteva căpățâni netede, rotunde cu foi şi rădăcini scurte şi se pun în pământ spre păstrare acoperite cu paie sau în pivniță. La începutul lunii martie se sădesc la 40 cm, fir de fir şi se udă mult până la recoltarea seminței în august-septembrie. Sămânța ține 4-5 ani, dar este bine să se folosească sămânță proaspătă. Sămânța se ține în pungi de hârtie cu etichetă, la loc uscat.
Sfecla.  Pentru sămânță se pro­­cedează la fel ca la morcovi, cu deosebirea că se proptesc trunchiurile florale cu araci. Sămânța se coace prin septembrie şi ține 4-5 ani. Se va depozita în pungi de hârtie cu etichete.
Ridichea neagră (de iarnă). Pentru sămânță se păstrează peste iarnă în nisip sau pământ, într-un loc uscat şi rece, mai multe ridichi de mărime mijlocie, care în luna martie se sădesc la 40-60 cm depărtare. Sămânța se coace prin iulie-august şi păstrează puterea de încolțire 4-5 ani. Se poate obține sămânță şi într-un singur an, semănând prin martie în răsadniță sau prin aprilie pe răzor, răsădind apoi plantele pe răzorul definitiv unde vor produce sămânța în acelaşi an.
Gulia. De toamna se aleg câteva gulii mai frumoase, sănătoase, se scot cu rădăcină şi se pun în pivniță în lădițe cu nisip. În luna martie se pun în pământ la 60 cm depărtare şi se urmăreşte evoluția lor. Sămânța se culege prin iulie, aceasta își păstrează puterea de încolțire 8-10 ani.
Napii. Pentru sămânță se aleg de toamna câteva rădăcini frumoase şi de mărime potrivită, care se păstrează peste iarnă în pivnițe ferite de ger, iar în luna martie se pun în grădină. Distanța dintre napi va fi de 50-60 cm, având grijă ca după înflorire să se ciupească vârfurile ramurilor, lăsând să se coacă numai semințele rămase mai jos, care vor fi mai bine nutrite şi se vor coace primele. Când tecile se îngălbenesc, se taie inflorescențele, se usucă la umbră şi apoi se bat. O singură plantă ne dă 80-100 g sămânță, pe ca­re o punem în pungi de hârtie cu etichetă.
Spanacul. Pentru sămânță se lasă nesmulse câteva fire de spanac care se vor dezvolta, vor creşte şi vor produce sămânța. Se vor tăia trunchiurile cu să­mânță, se vor usca bine la umbră şi se vor bate, sămânța păstrându-se timp de 3-4 ani. Aveți grijă ca plantele de sămânță să fie apărate de păsări.
Lăptuca. Pentru sămânță se lasă pe un petec de loc câteva căpățâni frumoase, la depărtare de 50-60 cm una de alta, şi se îngrijesc până când fac sămânța care se strânge pe măsură ce se coace. Ea păstrează puterea de încolțire 3-4 ani, dar cea mai bună este sămânța de 2 ani.
Salata. Pentru sămânță se la­să câteva plante frumoase la depărtare de 15-20 cm, care se culeg prin luna iunie. Înainte de a se coace pe deplin, plantele se smulg cu totul, se usucă la umbră şi se bat. Sămânța ține 4-5 ani ca putere de încolțire, dar mai bună este cea de 2 ani.
Loboda de grădină. La fel ca şi la salată, se lasă câteva fire mai viguroase la 25-30 cm depărtare între ele, de la care nu se vor culege foile şi care fac sămânță în acelaşi an. Sămânța se recoltează înainte de a se coace pe deplin, deoarece o scutură vântul. Ea ține 2-3 ani. La fel se procedează şi cu măcrişul.
Fasolea. Pentru sămânță se culeg păstăile de jos ale plantelor, care sunt întotdeauna cele mai frumoase şi mai bine dezvoltate. Boabele se păstrează în săculeți de pânză sau pungi de hârtie. Își păstrează 5-6 ani puterea de încolțire.
Mazărea. Pentru sămânță se aleg păstăile de la partea de jos a plantei, din variațiile timpurii. Sămânța păstrată pentru semănat trebuie să fie ferită de gărgărițe. Dacă totuşi se iveşte gărgărița, sămânța se pune într-un vas cu apă. Boabele atacate se ridică deasupra apei şi se înlătură.
Bamele. Sămânța se culege din bamele bine coapte, care se păstrează întregi până în ajunul semănatului. Puterea de încolțire ține 4-5 ani.
Pătlăgelele roşii (roşiile). Pentru sămânță se aleg roşiile cele mai mari, frumoase, bine coapte (de la plantele sănătoase, puternice şi roditoare). Li se scoate sămânța care se pune într-un borcănel cu apă şi se ține 3 zile. Apoi se strecoară în tifon, se spală bine şi se usucă la umbră. Se păstrează în pungi de hârtie cu etichetă.
Pătlăgelele vinete (vinetele). Se aleg pentru sămânță câteva vinete frumoase şi bine coapte, se lasă la soare până se înmoaie bine, apoi li se scot semințele. Se spală bine, se usucă la umbră şi se pun la păstrare în pungi de hârtie cu etichetă. Puterea de încolțire se menține 4-6 ani.
Castraveții. Exemplarele alese pentru sămânță se lasă să se coacă bine, până capătă o culoare maronie, având grijă să-i oprim din prima semănătură. Se scoate sămânța, se ține o zi în apă, se spală, apoi se usucă la soare. Se păstrează în pungi de hârtie cu etichetă, la loc uscat, ferit de şoareci şi soare.
Ardeiul. Pentru sămânță se lasă câțiva ardei frumoşi să se coacă bine, se culeg şi se păstrează fără a se scoate sămânța până la jumătate. Puterea de încolțire ține 4-6 ani. Pepenele galben. Se procedează la fel ca la castraveți. Puterea de încolțire durează mult, până la 10 ani. Pepenele verde. Se aplică acelaşi procedeu ca la cas­traveți, iar puterea de încolțire ține 6-8 ani, sămânța se păstrează în săculeți de pânză sau pungi de hârtie cu etichete.
Dovleacul. Semințele se aleg şi se păstrează de la cei mai frumoşi, viguroşi şi sănătoşi dovleci, iar putere de încolțire durează 6-8 ani. Tigva (tărtăcuța). Pentru semințe se aleg cele mai frumoase, sănătoase şi aspectuoase tăr­tăcuțe când sunt pe deplin coapte, înaintea căderii primei brume, între 1-15 octombrie. Imediat se scot semințele, se spală şi se usucă bine la soare. Se păstrează în pungi de hârtie cu etichetă. Sămânța ține 5 ani. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum economisesti | Revista Practic idei

Leave A Reply