Obișnuiesc treptat plantele cu mediul din interiorul casei

0

Florile trebuie pregătite din vreme pentru confruntarea cu anotimpul zăpezii, o piatră de încercare pentru rezistența multora dintre ele până în luna martie. Bucurii multe ne aduc florile pe care le-am protejat toată vara de soarele puternic, iar acum trebuie să le călim și să le protejăm de frig și îngheț, pentru a ne bucura din nou la primăvară de explozia de culori a tuturor plantelor noastre.
Eu încep să aduc în casă, din curte, de unde le țin vara, florile care trăiesc în cameră, încă din luna septembrie, după data de 15, ca să se obișnuiască treptat cu condițiile de interior, să nu le mai cadă frunzele. Rezultatele sunt foarte bune. În bucătărie am două etajere, pe care „locuiesc“ două mândreți de plante. E bine să cunoaștem și denumirile plantelor pentru a ne putea informa corect despre nevoile biologice, dar mai important este să le vorbiți, să le mângâiați, să le iubiți și să aveți milă de ele ca de o vietate.
Înainte de a le băga în casă, urmez niște proceduri simple, dar sigure:

  • dacă suportă stropii pe frunze, le spăl sub jet de apă; dacă nu, le șterg frunzele de praf cu o cârpă moale de bumbac;
  • mă uit să nu aibă dăunători; verific frunzele să nu fie lipicioase sau să aibă pe dosul lor prinse insecte. Pentru siguranță, le tratez preventiv  cu insecticide și le mai cosmetizez înainte de a le băga la locul lor.
  • cosmetizarea constă în scurtarea lăstarilor la jumătate din lungimea lor (la trandafir japonez, lămâi, ficus etc.) și îndepărtarea lăstarilor subțiri și bolnavi, sau a celor care cresc spre interiorul tufei;
  • nu trebuie să așezați plantele la căldură mare, pentru că le „stresați“ și le cad frunzele. Dacă se întâmplă totuși, să nu vă panicați pentru că în cel mult două săptămâni acest proces încetează și încep să apară mugurași noi. Pentru a se acomoda mai repede, lăsați în primele zile ferestrele mai mult deschise.
  • să nu așezați vasele mari în fața vaselor mici pentru că, evident, cele mici nu mai primesc lumină suficientă.
  • plantele noi pe care le cumpărați sau primiți cadou, întotdeauna preventiv să le țineți separat de ale voastre, într-un mic „ambulatoriu“. Astfel, dacă se întâmplă ca noua plantă să fie purtătoare de boli sau paraziți, pagubele vor fi minime. Restul florilor nu vor fi afectate. După o lună de carantină, dacă nu apar simptome îngrijorătoare, noul exemplar poate fi mutat.
  • când schimbați locul ghivecelor aveți grijă ca acestea să aibă aceeași orientare spre lumină ca înainte, pentru a nu sili plantele să facă un efort suplimentar de adaptare.

Sper ca sfaturile mele să fie utile tuturor cititorilor și aștept cu nerăbdare un nou număr al revistei Practic-Idei.
Anișoara Ursan, Cernavodă, jud. Constanța

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply