O vacanță printre culori

0

Mirabela Toth, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Bună ziua dragi cititori,
Bunica mea cumpără această revistă și vă scriu despre o vacanță activă în care am învățat despre pictură.
Sunt elevă în clasa a X-a și anul trecut m-am înscris la Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Romanu” secția Bocșa, unde este profesoară doamna Elena Hăbăsescu.

pictura
Foto: Mirabela Toth
Am vrut să fac ceva frumos și util în timpul meu liber. După terminarea anului școlar, dumneaei m-a luat în tabăra de creație de icoane, măști și artă textilă de la Râul Alb, unde a fost lector pentru atelierul de Artă Textilă. Eu am vrut să învăț mai mult, să pictez icoane pe sticlă și pe lemn. Am muncit mult în tabără, dar am învățat ceva. M-am întors din tabără cu dorința de a continua să pictez pe lemn și am pictat peisaje pe blaturi de lemn. Toată vara am lucrat. Picturile mele au ajuns în Spania la mătușa mea, care m-a felicitat. Particip la concursul acesta cu speranța că articolul meu va fi citit de multă lume și va inspira alți elevi.
Trebuie să ai puțin talent pe care-l poți cultiva în timp, așa cum ne spune doamna profesoară. Bunicul mi-a făcut blaturile de lemn la o fabrică de mobilă, dar se găsesc pe internet la magazinele cu materiale pentru pictură și nu sunt scumpe. Blatul de lemn trebuie să-l preparăm cu un grund ca să putem picta pe el cu vopsele acrilice sau uleiuri speciale pentru pictură. Eu am pictat cu uleiuri pentru că nu se usucă repede culoarea precum la cele acrilice și am timp să gândesc și să pictez.
Grundul se face din aracet pentru lemn și oxid de zinc. Într-o cutie pui 2-3 linguri de aracet, o lingură de oxid de titan sau de zinc și puțină apă, atât cât să arate compoziția ca o smântână subțire cum este aceea pentru frișcă. Se amestecă bine toate cele 3 componente și cu o pensulă se acoperă în strat subțire blatul de lemn. Operația se repetă de 2-3 ori, depinde cât de subțire am făcut grundul, uneori punem mai multă apă și trebuie dat de 3 ori. Trebuie să dați blatul cu grund pe ambele părți ca să rămână drept, să nu se curbeze. Lăsăm să se usuce bine 2-3 zile, după care putem picta pe el. Ca să pictăm, la icoane imprimăm modelul cu ajutorul indigoului pe lemn apoi colorăm. La pictura artistică ne facem schiță direct pe lemn apoi colorăm. Doamna profesoară, Elena Hăbăsescu, mi-a spus la școală că icoanele se pictează mai bine cu tempera, pentru că se usucă repede și se poate modela ușor, iar ca liant se folosește o emulsie de ou. Mult succes și vouă!
Foto: Mirabela Toth

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply