O floare aparte

1
limba diavolului
Foto: Dorina Balaș
Dorina Balaș, loc. Nădrag, jud. Timiș
Dragi prieteni,
Vă scriu despre o plantă care în februarie mi-a înflorit pentru prima dată, limba diavolului, denumirea ştiințifică fiind Amorphophallus konjak.
Înflorirea este spectaculoasă şi are loc în această perioadă. Din tuberculul matur (în vârstă de 6-7 ani) se dezvoltă rapid tija florală, care depăşeşte înălțimea de un metru, având în vârf un spadice, asemănător calei, dar mult mai mare, de culoare vişinie. Floarea rezistă cam 2-3 săptămâni. Planta, de-a lungul unui an, are două cicluri de dezvoltare: în primul – care are loc din primăvară până în toamnă – din bulb se dezvoltă o singură frunză, dispusă în formă de umbrelă, pe o tijă ce poate atinge 1-1.5 m, iar în cel de-al doilea, care are loc iarna – apare o floare uriaşă, de forma unui spadice, cu miros uşor neplăcut.
Primăvara, după trecerea pericolului de îngheț, se plantează tuberculul în grădină, într-un loc destul de însorit, preferă soarele de dimineață, din care va apărea o singură frunză, divizată în părți mici, dispuse radial în vârful tulpinii, oferindu-i plantei un aspect ornamental deosebit, asemănător unui palmier.
Se poate planta şi în ghivece de dimensiuni mari, pe o terasă sau un balcon, dar nu în interior unde e aer uscat. Se udă cu moderație. Toamna frunza se îngălbeneşte şi treptat moare. Tuberculul se scoate din pământ cu grijă, pentru a nu-l răni pe el și micii tuberculi ce se formează pe lângă planta mamă şi se curăță de pământ. Tuberculii mici se păstrează într-un loc întunecos şi la răcoare. Tuberculii maturi, floriferi se aşază în ghivece încăpătoare, fără pământ şi se pun într-un loc luminos, cald şi uscat, din care la începutul lunii februarie va porni floarea.
Numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply