O excursie de neuitat la canionul “Șapte scări”

0

De Valea Prahovei știe multă lume, dar puțini se pot lăuda că-i cunosc toate frumusețile, printre care și canionul “Șapte scări”, pe care te invit să-l descoperi măcar prin intermediul fotografiilor.
Ca să ajungi la canionul “Șapte scări” nu este prea complicat, dar trebuie să știi anumite lucruri. Dacă ai mașină, din orașul Brașov mai ai de parcurs spre sudul țării cam 4 km până în micuța localitate cunoscută drept Timișul de Jos. Dacă vrei să mergi cu trenul, fii atent, căci numai personalul oprește în stație, fiindcă este doar o haltă. Și interesează-te din vreme la ce oră va trece următoarea garnitură pentru când vrei să te întorci, deoarece nu sunt prea multe variante.
Odată ajuns în localitate, traseul este ușor de găsit. Mergi spre cabana Dâmbul Morii, care se vede chiar din șosea, apoi de la indicator urmezi marcajul bandă galbenă.

sapte scari, canion, munte
Foto: arhiva personală
Dacă ai la dispoziție mai multe zile libere, poți să te cazezi la una dintre numeroasele pensiuni din apropiere sau la cabanele din zonă. Este bine să suni înainte pentru a te asigura că găsești un loc liber la cabane, mai ales în weekend când vin o sumedenie de turiști atrași de aerul curat și poienițele pitorești care se ivesc la fiecare cot al pârâului.
De la Dâmbul Morii pornește un drum forestier molcom, ce întâi străbate o vale largă, numai bună pentru grătar, badminton și alte sporturi de aer liber. Odată intrat în pădure drumul se îngustează treptat până ajunge doar o cărare mai lată și panta devine mai abruptă, rămânând în același timp accesibil tuturor celor dornici să vadă frumusețile din masivul Piatra Mare.
Cei pentru care urcușul este o problemă pot să-și tragă răsuflarea la mesele de lemn cu bănci aflate pe traseu într-un luminiș, unde susurul apei și răcoarea te fac să uiți de toate grijile posibile. Când ajungi la intrarea în canion parcă nici nu-ți vine să crezi că drumul se continuă printre blocurile imense de piatră. Văzând scările abrupte, pe care trebuie să te cațeri, ai un moment de îndoială: oare voi putea merge mai departe, te întrebi.
Dacă nu ai probleme serioase de sănătate sau copii prea mici cu tine, să nu-ți faci griji, fiindcă nu este atât de greu, doar că îți solicită mai mult corpul și atenția. Este bine să te odihnești câteva minute, timp în care poți să te informezi asupra a ceea ce urmează să vizitezi citind textul panoului turistic din apropiere.
În canion, datorită apei reci și pereților de stâncă înalți care par că îmbrățișează cărăruia, temperatura aerului este ceva mai scăzută decât în rest. Așa că, dacă ai la tine în rucsac un hanorac din fâș, este recomandat să-l îmbraci, căci urmează să urci chiar pe lângă cele 7 cascade, cea mai înaltă dintre ele având 35 de m înălțime. Traseul prin canion este foarte solicitant fiindcă ai de parcurs segmente de podețe și scări metalice alunecoase și în același timp ești înconjurat de o priveliște de-a dreptul fascinantă. Fiecare cotitură a pârâului îți dezvăluie altceva, ca un episod al unui film serial, făcându-te să aștepți cu emoție urmarea.
Foto: arhiva personală
Când străbați această parte a traseului, cu zone sumbre și pline de pericole nu-ți imaginezi bucuria și încântarea pe care le vei simți după traversarea ultimei trepte, unde se deschide în fața ochilor o imagine luminoasă care merită cu prisosință efortul depus.
Când am făcut această excursie aveam la dispoziție doar o zi. Trebuia să prindem și un tren înapoi spre casă, așa că am parcurs din nou traseul alături de cele șapte fantastice cascade. Nu am putut pleca fără ca la întoarcere, în gara mică și pustie, să ne promitem că vom reveni în această zonă pentru a vizita mai multe, printre care vârful Piatra Mare, de unde se deschide în fața ochilor o priveliște de neuitat, cascada Tamina, Peștera de Gheață.
Dacă mai ai zile de concediu sau vrei să petreci un sfârșit de săptămână deosebit, mergi pe la “Șapte scări”.
Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply