O cutie specială

0

Felicia Magda Bălănescu, loc. Alexandria, jud. Teleorman
Dragi prieteni,
Fiica mea, Niki Marlenne, acum în vârstă de 11 ani, citește cu plăcere și curiozitate revistele Practic, și își dezvoltă mereu, tot mai frumos, simțul artistic ori îndemânarea, și în bricolaje, și în arta culinară. Aşadar Niki a făcut un suport de creioane (deşi avea unul cumpărat), cu imaginația ei, munca ei în totalitate, şi a fost atât de fericită şi mândră, iar noi, părinții, am felicitat-o şi încurajat-o pe măsură. Prima ei frază, după consumarea momentului de bucurie a reuşitei, a fost: „Mami, să scrii la Practic!”

suport de creioane
Foto: Felicia Magda Balanescu
Mi-am închipuit fericirea de a-şi vedea munca răsplătită printr-un articol în paginile revistei, bucuria deplină, ca la un final de proiect, şi doresc să-i îndeplinesc aşteptarea şi să-i fac o surpriză pe măsură. Iată cum a decurs totul. A urmărit să găsească un tub lung de carton, gros, rezistent şi cu un diametru mulțumitor, încât să încapă multe creioane. A găsit exact aşa ceva (dar puteți folosi şi tuburile cartonate de la şervețele de bucătărie, folie de aluminiu, hârtie igienică etc), de la un sul de plasă de izolație, cumpărată de tatăl ei. După ce a folosit plasa şi a rămas tubul lung de carton, și-a dat imediat seama că era ce căuta şi că va face ceva foarte frumos: un suport deosebit pentru creioane, carioci, culori, pensule! Tatăl ei i-a tăiat cu un cuțit foarte ascuțit 7 tubulețe, cel mai înalt fiind de 16 cm, cel mai mic de 5 cm, celelalte fiind diferite, iar diametrul lor este de 5 cm. Le-a lipit cu aracet pe toate pe un carton gros, 4 din ele în spate, în ordine crescătoare şi trei în fața lor, şi a pus aracet şi între ele, să se lipească bine unul de altul. Când aracetul s-a uscat şi lipit bine, a decupat cartonul pe lângă tuburi. Apoi le-a pictat în culori frumoase, cu efecte din puncte şi inimioare lipite. Interiorul tuburilor l-a pictat cu negru. Când a pus tot ce trebuia în el şi l-a aşezat pe birou, a fost cea mai fericită să-și admire munca şi rezultatul deosebit, primind laude pe măsură!
cutie bijuterii
Foto: Felicia Magda Balanescu
În continuare, vă scriu despre ceva ce am făcut eu pentru Niki. Fetița mea, acum în clasele primare, are şi ea desigur, ca orice domnişorică de vârsta ei, multe gablonzuri, bijuterele colorate, mărgeluțe strălucitoare, şi tot aşa, pe care le ținea într-o punguță, apoi am căutat o cutie specială în oraş, odată ce „bijuteriile” se adunau mai multe. Dar în cutia respectivă, şedeau toate grămadă, se încurcau, se amestecau… când vroia să ia ceva era inevitabil să nu se supere până le separa. M-am gândit la o cutie aparte, în care fiecare lănțişor, cerceluş, brățară, inel, şirag, să aibă locul lui. Asta însemna să fie mare şi compartimentată cu căsuțe de diverse mărimi, pentru a fi aşezate frumos toate gablonzurile. Am găsit într-o zi ce căutam: o cutie din carton alb şi gros, cu capac ce se deschide în sus, în interiorul căreia am început să fac compartimente mari şi mici, printr-o muncă foarte migăloasă, care mi-a luat timp (mai multe zile), căci lucram câte puțin. Am tăiat fâşii din carton, înalte cât cutia, şi le-am lipit de-a latul cutiei. Apoi am tăiat fâşii (bucățele) mici de carton, şi le-am lipit de-a lungul cutiei, perpendicular deci pe celelalte, făcând interioarele lăcaşurilor cât de mici sau de mari doream. Pentru lipit am folosit aracet şi scoci. Pe capac am pus flori deosebite autocolante şi mărgeluțe mici. Chenarul capacului l-am înconjurat cu o bentiță foarte subțire, aurie, din pânză, luată din comerț, lipită la fel de bine.
Apoi i-am arătat cutia fetiței mele, invitând-o să-şi pună acolo „bijuteriile”, şi să găsească astfel fiecăreia un loc potrivit, după mărimea ei. Această muncă a fost cea mai frumoasă, iar la final, privind cutia cu fiecare „frumusețe” în compartimentul ei, ne-am declarat complet cucerite de peisaj. Prietenele şi colegele care o vizitează au admirat îndelung şi fără cuvinte această cutie plină de bijuterii care le-a vrăjit privirile. Din păcate pentru privitori, nu şi-o pot cumpăra din comerț, căci le-am explicat prin ce muncă migăloasă se realizează aşa ceva, iar ca mine… nu ştiu să se complice cineva aşa. Dar finalul este spectaculos. Spor la lucru vă doresc!
Foto: Felicia Magda Bălănescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply