Nu tai frunzele amaryllisului

0
femeie cu crini
Foto: Otilia Hedesan
Otilia Hedeșan, Arad
Dragă redacție și dragi cititori, confirm că am primit banii pentru scrisoarea din nr. 12/2013 („Cu 30 lei, mi-am refăcut garderoba”). Ați fost pentru mine Moș Crăciun, deoarece am primit banii înainte de sărbători. Vă mulțumesc din inimă!
Și cum se spune, „dar din dar se face rai”, am profitat de această ocazie să fac fotografii florilor mele, pe care în toamnă le-am mutat în balcon. Este adevărat, sunt cam înghesuite, dar vor fi vii curând, când le voi scoate pe pervazurile de afară, care sunt construite pentru flori. Acum afară am panseluțe, lalele și căpșuni, iar în aprilie le voi înlocui cu fucsii și mușcate. Și pe sforile pentru rufe am ghivece suspendate. În partea dreaptă, unde mai ajung câteva raze de soare, am pus amaryllisul care anul acesta a înflorit mai devreme. Vreau să spun ceva tuturor celor care au bulbi și se plâng că „la ei nu înfloresc”, dar care nu știu despre aceste flori decât că trebuie să le taie frunzele. Eu nu le tai frunzele. În a doua jumătate a lui octombrie le scot din pământ cu frunze și rădăcini și le pun la întuneric. Bulbul va extrage din frunze substanțele de rezervă și se vor îngălbeni și vor cădea singure. Dacă se mută într-o încăpere mai caldă, apar tijele de floare, când aceasta e de 3-4 cm se pune în ghivece cu pământ până la jumătatea bulbului. Când se termină înflorirea, le mut în ghiveci mai mare sau în jardiniere, pe care le scot în grădinița din fața blocului. Dimineața ies și adun melcii care le atacă. Anul acesta mi-au înflorit 8 ghivece cu câte
2 tije a 4 cupe fiecare. Au înflorit soiurile albe, roz și roșii, mai am alb cu roșu și portocalii care înfloresc mai târziu. Sper ca din butașii de fucsii care se văd în fotografie să pot să trimit fotografii cu plantele mature. Spun sper, deoarece în aprilie sunt furtuni și fucsiile sunt fragile. Chiar în plină iarnă este nevoie să le urmărim. Le ud doar când le pipăi pământul și constat că este nevoie de apă. Și iarna trebuie stropite împotriva dăunătorilor. Oricât ar fi de frig eu aerisesc de două ori în balcon. Pentru stropit contra dăunătorilor folosesc Actara, un plic la 5 litri apă. Vă doresc flori frumoase și sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply