Nimic nu se pierde, totul se transformă

1

Natalia Neagu, Stoenești, jud. Argeș
Dragă redacție și dragii mei prieteni practici,
Bine v-am regăsit. Vă mulțumesc pentru publicarea celor două scrisori și mai ales pentru cele două premii acordate. Banii au fost bine veniți ca de fiecare dată. Iată cum am refolosit tocăria și alte obiecte vechi.
Acum vă scriu pentru concursul „Practic n-am obiecte de aruncat”. Este vorba despre obiectele pe care le-am adus de la apartamentul pe care l-am avut în Câmpulung și pe care l-am donat fiicei noastre. Am refolosit uși și ferestre cu geamuri cu tot, calorifere din fontă cu tot cu țevile de încălzire de la 4 camere și 2 holuri, două băi, cornierul cu foile de geamuri de la cele două balcoane (care au fost închise), cada, cele 2 chiuvete de la băi și chiuveta de la bucătărie, linoleul cu care era placat betonul din toate camerele, galeriile și perdelele și multe alte obiecte.
Toate acestea le-am transportat cu fidelul nostru ARO 1R, la Stoenești, la casă, unde le-am folosit cu multă chibzuință. Cu ușile și ferestrele duble am făcut o terasă jos, în prelungirea casei, pe partea dinspre sud. Am folosit 8 ferestre cu geamurile lor, punând una în continuarea celeilalte pe un perete, cu o etajeră lungă și destul de lată pentru ghivecele cu flori. Una dintre uși este folosită pentru un balcon mic, închis cu 2 ferestre de la bloc. Altă ușă este folosită sus, la o terasă închisă pentru ieșirea pe acoperișul centralei termice. O altă ușă, de astă dată de interior, am folosit-o în beci pentru o etajeră bună pentru depozitarea borcanelor cu murături și a sticlelor cu bulion. Din celelalte uși am făcut un spațiu închis la adăpostul oilor, pentru a proteja iarna mieii de frigul de afară.

reciclare
Foto: Natalia Neagu
Din țevile de calorifer soțul meu a făcut prin tăiere, sudare și vopsire 2 porți la intrare, foarte practice. Caloriferele fiind din fontă le-am montat la casă pentru încălzirea cu centrala termică pe lemne. Cada am montat-o în curtea lui Marco, un cățel, și vara o umplu cu apă în care Marco se scaldă pe căldură. Chiuveta de bucătărie având 2 spații de spălat o folosim pentru hrana cu grăunțe a celor 4 oi; mănâncă 2 câte două, boabe de porumb, coji de cartofi sau sfecla tocată.
Linoleul l-am refolosit pentru acoperirea plăcii de beton de pe centrala termică, drept izolație pentru a nu mai face condens în interiorul centralei, pe tavan. Am mai îmbrăcat cotețul lui Brutus, alt câine, inclusiv acoperișul pentru a ține cald. A mai făcut două prelungiri de steașină în pantă, la fânarul oilor și la curtea acoperită a păsărilor. Cornierul balcoanelor l-am folosit pentru a face două dulapuri cu rafturi pentru beci, pentru conserve, unul pe o parte pentru damigene, bidoane cu murături, cu varză și pătulele pentru cartofi, mere etc. Pe acestea le-am îmbrăcat cu ușile de interior de la apartament, deoarece erau rezistente și peste am pus bucăți de mușama, tăiate la dimensiuni, care sunt foarte ușor de întreținut.
Două galerii, cu un model foarte deosebit, de câte 4 m lungime, le-am tăiat la dimensiunile pentru cele 3 dormitoare de la țară, la fel am refolosit și perdelele de la apartament, care erau de câte 10 m lățime și 2 m înălțime. Pe lângă acestea am mai refolosit cauciucurile uzate de la mașină, astfel le-am umplut cu pământ și în ele am pus trandafiri, garofițe, leuștean, pătrunjel etc. Dintr-un panou de cornier de la balcoanele de la bloc, soțul a făcut prin sudură cu o plasă de Buzău, un suport pentru clematita albă, care este un puișor și a înflorit în această vară.
Perdeluțele de la duș uzate nu le arunc, ci îmbrac rafturile din beci, tăindu-le la dimensiunile necesare. Partea de sus a unui dulap de bucătărie am înnoit-o cu autocolant alb în interior și bej pe exterior și l-am suspendat în bucătăria de la țară, deasupra mesei pe semicerc. Masca de la chiuveta de la bloc am refolosit-o la baia de la țară, prin modificare într-un dulap cu 2 etajere, pentru a ține acolo prosoapele de baie și pe cele mici, cosmeticele, detergenții etc. Aveam 3 butoaie de tablă de la lubrifianți, pe care le-am curățat și în două avem rumegușul pentru oi, iar în cel de-al treilea ținem grâul și porumbul pentru păsări. Au toate trei capacele lor.
Am omis să vă spun că la bloc avusesem făcut un perete de cărămidă pentru a separa holurile, cărămida am cărat-o la țară și soțul a zidit un cuptor cu plită. Pe plita aflată jos fac ciorbă, zacuscă, bulion, iar pe grătarul aflat în partea superioară facem fripturile, micii, frigăruile. Deci, nimic nu se pierde la noi în gospodărie, totul se transformă în obiecte necesare și mai ales am făcut și multă economie, deoarece totul ar fi costat destul de mult, ferestrele, geamurile, fierul, lemnul etc. Mărturisesc că suntem niște oameni harnici, intuitivi, avem fantezie, visăm și mai ales încercăm, deci avem curaj să facem și lucruri noi, dar mai ales avem satisfacția lucrului bine făcut după ce îl vedem gata.
Și revistele Practic Idei au contribuit foarte mult la ceea ce v-am scris, deoarece colecția o răsfoim aproape săptămânal în căutarea de idei noi, care pot fi aplicate și de noi în gospodărie. În încheiere vă doresc multe numere ale revistei, redactorilor sănătate și succes, iar cititorilor sănătate și spor în realizarea tuturor obiectivelor propuse.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Cum iluminezi casa scarii | Revista Practic idei

Leave A Reply