Ne pregătim de iarnă

1

Angelica Ciobanu, loc. Dobrotești, jud. Teleorman
Dragii mei,
Cum toamna este pe sfârșite și temperaturile scad treptat, ca tot omul harnic și practic, ne-am pregătit de vremea rece vopsind și reparând caloriferul electric.
Toamna, oamenii devin mai harnici, mai preocupați de pregătirile pentru iarnă. Se fac compoturi, gemuri, se pun murături și treburile nu se opresc aici. Pe afară, se strâng vrejurile tuturor legumelor care au dat roade vara și nu numai. Dar iarna bate la ușă, deci trebuie să ne pregătim. Și prin casă se mai găsesc lucruri de făcut. Un astfel de „lucru” l-am realizat împreună cu tatăl meu. Este vorba despre pregătirea caloriferului pe ulei pentru zilele friguroase de iarnă.
Atunci când soba pe lemne nu mai face față, mai folosim, câte puțin, ce-i drept, din cauza consumului mare de energie electrică, și caloriferul. Prima parte a operațiunii mi-a revenit mie, deoarece caloriferul a fost scos afară și frecat cu o perie de sârmă care a înlăturat rugina. Apoi a fost întors cu partea de jos în sus și frecat din nou. Am băgat peria și printre elemenți căci și acolo era rugină, caloriferul având ceva ani de când îl avem.
După toată această muncă l-am șters cu o cârpă. Rugina mai poate fi îndepărtată și cu șmirghel sau tratată cu substanțe care îi stopează înaintarea și o fixează. Următoarea etapă a fost făcută de tatăl meu, care, folosind trei tuburi de vopsea-spray albă (din aceea auto), l-a vopsit, întorcându-l pe amândouă părțile și lăsându-l să se usuce bine între cele două etape.
După ce s-a uscat i-a desfăcut capacul și a controlat partea electrică adică rezistența și papucii, pe care i-a înlocuit, cei vechi fiind uzați. A urmat apoi ștecherul prizei care a fost și el schimbat, deoarece cel vechi era uzat și rupt. După toate aceste operațiuni caloriferul poate să fie folosit la iarnă, în zilele geroase. Mai adaug că am făcut ce zice în zicala „Să-ți faci iarna car și vara sanie”, cu o precizare, anume aceea că noi am reparat toamna ceea ce vom folosi la iarnă!
Foto: Angelica Ciobanu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Muraturi pentru sanatate | Revista Practic idei

Leave A Reply