Ne bucurăm iarna de parada crinilor și a orhideelor

0

Dragi prieteni,
Sunt abonată la revistele Practic-Idei și Practic în bucătărie de foarte multă vreme. De ani de zile mă pregătesc să vă trimit și eu niște poze cu „dragele și frumoasele“ mele flori și sfaturi din experiența mea. 
Înainte de a cădea zăpada am reușit să fac puțină curățenie la rondourile de flori din curte. A doua zi după ce am săpat mi s-a părut că toată grădina e mai frumoasă. Am ghiocei, niște zambile, narcise și primule. Deocamdată în rondourile din curte nu se mai întâmplă nimic și stau și bulbii ascunși în pământ în așteptarea primăverii. Ghioceii parcă de la an la an sunt tot mai mari, mai mulți și au și miros. De câteva ori am adus și în casă, ca să ne bucurăm că-i avem mai aproape de noi.
Toată luna ianuarie și până în februarie ne bucurăm de ghivecele cu crini Amaryllis care, unul după altul, înfloresc și ne împodobesc geamurile cu forile lor. Este o adevărată paradă a crinilor. De fiecare dată când se zărește încă un „colț de boboc“, ne bucurăm toți de parcă am trăi nu știu ce minune. Abia anul acesta mi-am dat seama cât de importantă este respectarea condițiilor de păstrare, de odihnă și a unui ritm al udărilor. Dacă vrei să fie frumoase și să te răsplătească plantele cu florile lor minunate trebuie să respecți întocmai ceea ce au nevoie.
Toamna și la începutul iernii sunt în repaus, timp în care vasul cu bulbul se ține la loc răcoros și apa se pune rar sau deloc. Reluarea udărilor și creșterea temperaturii stimulează intrarea în vegetație.
Problema noastră de fiecare iarnă este depozitarea florilor și împărțirea lor în spațiul de care dispunem. Nu avem pivniță, avem numai ferestrele de la cameră și un coridor. Încercăm de fiecare dată să oferim fiecărei flori ceea ce i-ar plăcea, dar de cele mai multe ori nu reușim și peste iarnă mai pierdem din ele. Pentru fiecare pierdere suferim enorm, dar acestea fiind condițiile, trebuie să ne mulțumim și așa.
De exemplu, violetelor de Parma am observat că le merge cel mai bine pe fereastra din bucătărie care este orientată spre nord. Poate le plac și aburii care se fac de la mâncare și faptul că nu le bate soarele puternic al zilei. Avem multe culori, am reușit să le și înmulțim prin frunze. Din păcate, pentru poză, am prins în această perioadă una singură înflorită. Și pentru acestea foarte important este să li se dea îngrășământ.

Florile care ne dau cea mai puțină bătaie de cap mi se par orhideele. Avem cinci culori de orhidee și florile lor țin foarte mult. Le udăm o dată-de două ori pe săptămână, când se usucă pământul, punând câte o lingură de apă și din când în când, în apa de udat mai adăugăm și îngrășământ de flori. De regulă și la orhidee fertilizarea se sistează iarna, la speciile care intră în repaus sau se rărește la o dată pe lună.
Avem și o orhidee pitică, care înflorește aproape tot timpul anului. Cum se ofilesc florile de pe o tijă, deja iese următoarea. Le ținem pe o fereastră dinspre vest, căci nu le place soarele puternic.
Când menții mai multe feluri de orhidee în același spațiu, trebuie să asiguri o temperatură de compromis între speciile deținute. Atenție, toate apreciază aerul curat, deci deschide periodic ferestrele, dar cu atenție să nu stea florie în curent.
Avem foarte multe feluri de cactuși. Trec foarte ușor peste iarnă, pentru că e mai răcoare în coridor, lumină au destulă și nu le trebuie apă.
Mă bucur de fiecare dată când aflu ceva nou de la cititorii revistei și îmi face plăcere să văd că există atât de mulți iubitori de flori. Celor care vor să afle mai multe despre flori le dau un sfat. Dacă le face plăcere și au timp, să facă un curs prin corespondență. L-am urmat și eu și mi s-a părut foarte interesant, am învățat multe din el. Vă doresc toate cele bune, sărbători fericite și sănătate, vouă și cititorilor!
Verona Corobae, Oțelu-Roșu, jud. Caraș-Severin

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply