Ne-am mansardat casa!

2
Foto: Cosmina Câmpean
Cosmina -Adriana Câmpean, loc. Dej, jud Cluj
Dragi prieteni practici,
În vara lui 2010, eu și soțul am fost plecați la muncă în străinătate, pentru a strânge niște bani, apoi din toamnă, de când ne-am întors, ne-am ocupat de ridicarea mansardei casei.
Am căutat oferte convenabile pentru a cumpăra tot ceea ce aveam nevoie de la scânduri, cuie, bile, corni, fier beton, bolțari, la acoperiș, folie protectoare, ciment. Deoarece am plătit totul cu banii jos, am încercat să obținem și discounturi convenabile pentru cantități mari luate de la același producător. De la 1 octombrie ne-am apucat de treabă, am căutat o echipă de meșteri care să ne facă lucrarea repede și bine și am găsit o echipă cu care am negociat manopera la 6.000 lei. Cei patru muncitori începeau lucrul de dimineața de la ora 9 și până pe la 17, dar alături de ei au lucrat și soțul și tatăl meu, care i-au ajutat foarte mult. Deoarece au fost multe deșeuri, tata, care lucrează pe un buldo-excavator ne-a ușurat foarte mult munca tuturor. Soțul le-a spus muncitorilor cum ar vrea să facă și au început descoperirea casei și aruncarea tuturor deșeurilor care nu ne mai erau de folos pe lângă casă și pregătirea pentru mansarda mult visată, pe care o voiam de mult timp. Echipa a lucrat eficient, căci în 2 zile deja casa lungă de 16 metri și lată de 8 metri era complet descoperită, astfel că s-a început pregătirea pentru cofraje, deoarece urma să turnăm toată centura de ciment. În două zile era deja întărit cimentul. Am avut noroc că nu a plouat, fiind octombrie și ne-a dat Domnul o vreme de toată lauda. Urmând să se înceapă cu corni și bile pentru pregătirea mansardei, soțul meu a lucrat și a luat măsuri continuu. El era tot timpul alături de muncitori și verifica dacă mergea totul așa cum speram sau dacă apăreau probleme. Încet, încet prindea contur mansarda noastră, căci am vrut să fie un acoperiș simplu, așa că a fost ușor de realizat. Am muncit toți cum am putut alături de meșteri, deoarece vroiam să o vedem acoperită cât mai repede, fiindu-ne frică de o ploaie care să strice și tavanele din casă. Însă am avut noroc și am înaintat spre finalizare cu pași repezi. Am ajuns la concluzia că azi, dacă îți dorești ceva din tot sufletul, se poate realiza cu ceva bani. Cam greu de făcut asta la noi în țară, unde salariile de-abia ajung pentru a plăti facturile de la o lună la alta, dar dacă lucrezi câteva luni în străinătate și ești econom, poți face îmbunătățiri la casa de aici. În 4-5 săptămâni mansarda noastră era deja ridicată, cu acoperiș nou și rămăseseră doar finisajele.
Toate acestea au fost posibile cu multă muncă, mulți bani, dar întreaga casă are alt aspect, de parcă este toată nouă, ceea ce nu-i așa, construcția având peste 40 de ani. Vă scriu de ce am avut nevoie și cât au costat până în prezent, deoarece ne-a mai rămas puțin de muncă la exterior, ceea ce plănuim să rezolvăm în lunile ce urmează. Am cheltuit pe:
manoperă – 6.000 lei
acoperiș – 7.200 lei
folie acoperiș – 700 lei
beton – 2.000 lei
geam mansardă – 450 lei
lambriuri – 1.500 lei
bca – 2000 lei
lemn, scânduri – 6.500 lei
fier, cuie, holzșuruburi, var – 620 lei
geamuri termopan – 2.000 lei
În total, ne apropiem de 30.000 lei, cu alte cheltuieli minore care au mai apărut de-a lungul lucrării.
Mă simt minunat că am realizat ceva prin forțele noastre și suntem mândri de ceea ce am făcut!
Vă doresc succes și vouă și să fiți sănătoși!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. foarte interesant comentariul tau Ne am cumparat si noi o casa asemanatoare aproape de Dej acum cateva luni si vrem sa ne apucam de treaba in primavara Poti sa mi spui te rog ai avut un proiectant Ai mai facut ce va la casa veche interior exterior instalatie sanitara si cam la ce bani De unde ti ai luat echipa de muncitori ???

  2. exact asta am vrut sa va intreb si eu.Ati mai facut si alte lucrari in interior si exterior,si cu ce echipa? finisajele nu le-ati facut? ce suptafata are casa,parter,mansarda. Vrem si noi sa ne apucam si vreau sa vad la cat se va ridica per total pretul.Multumesc anticipat.Mi-ar fi de mare folos un raspuns.

Leave A Reply