Napoli şi Vezuviul – vizitaţi fără teamă!

0
statue-704227_1920
www.pixabay.com
Mihaela Voicu, Ploieşti, jud. Prahova
Dragă redacţie,
Am fost de curând la Napoli, Pompei şi Ercolano, fără a ne teme de „monstrul” de lângă noi. Şi iată 5 motive pentru care nu trebuie să ne fie frică de măreţul Vezuviu.
Erupţia. „Pozna” a făcut-o în anul 79 e.n., când era „copil”, acum la „maturitate” nu cred că se mai gândeşte la aşa ceva! Oraşul Pompei, loc de desfăşurare a romanilor, a fost distrus în totalitate şi a rămas aşa 2000 ani, sub un strat gros de 6 m material piroclastic. Nici acum nu este excavat complet şi nici Herculanum, peste care este construit Ercolano. Sunt situri arheologice unice în lume. Vezuviul nu le va distruge!
Priveliştea. Este superbă din orice unghi. Aşezarea oraşului în golf, colinele alăturate, clima blândă, albastrul mării şi al cerului, insulele din apropiere, cred că toate astea îl incită şi pe el, aşa că Vezuviul nu se va îndura să le dea pieirii.
Pizza, canzzonete, artişti celebri. Enrico Carusso, Sophia Loren, Toto şi alţii care s-au născut şi locuit aici nu se poate să nu-l fi incitat pe bătrânul Vezuviu de-a lungul vremii. A ascultat „O sole mio”, „Funiculi, funicula”, a mâncat porţii zdravene de pizza (care aici, sub ochii săi a fost inventată) şi s-a bucurat de formele Sophiei Loren. Nu poate dăuna unui oraş atât de darnic în artişti talentaţi.
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Veselia oraşului. Viaţa trepidantă de zi şi de noapte, mulţimea de migranţi, tinerii gălăgioşi, cohortele de turişti care urcă până la buza sa, nu-l pot lăsa indiferent, mai ales că-i place să fie fotografiat şi admirat. El face parte din viaţ a locuitorilor, nu-i va deranja.
Bisericile. Napoli este localitatea cu cea mai mare densitate de biserici, toate magnifice şi impozante, aşezate în Centrul istoric. Oraşul este protejat de un Crist unic în lume, lucrat în marmură, coborât de pe cruce, întins pe lespede şi acoperit cu un giulgiu. Prin vălul din marmură se vede un corp inert, fără viaţă, faldurile curg de parcă ar fi din pânză şi nu din marmură. Este „Cristo Velato” lucrat la 1753 de Giuseppe Danmartino şi se află în Cappella Sansevero a Bisericii San Domenico Maggiore. Este superb. Vezuviul nu poate distruge aşa ceva! Oraşul mai este apărat de Alexandru cel Mare, reprodus în mozaic şi scos de la Pompei, precum şi de câţiva daci aflaţi la Muzeul Naţional de Arheologie.
Aşadar mergeţi fără teamă în Napoli!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply