Mută ghioceii imediat după ce s-au ofilit florile

0

Lucian Stanca, loc. Tg. Logrești, jud. Gorj
Ghioceii au înflorit deja, și-au scos capetele gingașe din zăpadă, așa că m-am gândit să vă scriu despre „vestitorii primăverii”.
Când vedem prima oară capetele mici și albe ale ghioceilor ieșind din zăpadă, știm că este un semn că iarna e pe sfârșite. Aceste flori sunt foarte rezistente și cu cât este mai rece vremea, cu atât durează mai mult, unele înflorind chiar în ianuarie. Au 2-3 frunze lungi și subțiri, de culoare verde închis. Florile sunt albe și apar câte una la fiecare bulb, mai ales primăvara devreme, dar uneori și pe la mijlocul sau sfârșitul iernii, lucru care face ca ghioceii să fie primele plante cu bulb care înfloresc. Cele trei petale franjurate, cu marginile verzi, din interiorul florii formează un fel de tub și se intercalează cu cele trei petale albe, mari.
Ghioceii arată cel mai bine și se dezvoltă la fel de bine în condiții naturale, în zone puțin umbrite. Ei pot fi plantați fie la întâmplare sau după un model șerpuit, în borduri sau straturi de flori, sub arbuști, la marginea pădurilor sau prin iarbă, sub copacii din grădină. Bulbii trebuie plantați la 8-10 cm adân­cime, toamna devreme, în pământ fertil. Alegeți un loc însorit sau par­țial umbrit.  Ghioceii a­rată cel mai bine în grădini, ca plante de bordură sau plantați pe gazon.  Ei pot fi lăsați în același loc mulți ani, dar dacă doriți să-i mutați sau să îi înmulțiți, trebuie scoși din pământ imediat ce s-au ofilit florile.
Ca la majoritatea plantelor cu bulbi, ghioceii au nevoie de sol bine drenabil, dar care să nu fie lăsat să se usuce vara. Solul ideal trebuie să reproducă condițiile naturale din păduri, unde ghiocelul crește de obicei – să fie bogat în humus și să rețină relativ ușor umezeala. Când pregătiți locul în care urmează să-i plantați, adăugați și multă materie organică pe post de îngrășământ. Ghiocelul nu se prinde bine când e plantat ca bulb uscat, adică fără frunze.
Atunci când cumpărați bulbi, verificați pe eticheta produsului de câtă vreme au stat bulbii în condițiile uscate din magazin și fără umiditate, pentru a fi siguri că nu s-au înmuiat sau ofilit. Când plantați câte un singur bulb, adăugați și nisip pentru a îmbunătăți drenajul, mai ales dacă este o varietate deosebită. Cel mai bine este să plantați bulbii individual, cu spațiu de 2,5-3 cm între ei. Totuși, bulbii mai mici pot fi replantați în grupuri mici. Când cultivați ghioceii în ghivece, transplantați-i în iulie sau august, când plantele sunt în perioada de repaus și folosiți compost proaspăt. Nu folosiți fertilizatoare puternice sau compost cu adaos de bălegar – este de preferat un compost de frunze, ca în mediul natural în care cresc ghioceii.
Vă mulțumesc pentru premiul acordat și vă doresc o primăvară frumoasă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply